Türkiye ‘Disleksi’yi Çözüyor!
ÇOCUKLAR VE AİLELERİ İÇİN DİSLEKSİ ARTIK SORUN OLMAKTAN ÇIKIYOR!
Disleksi; çocuklarda öğrenme güçlüğü, öğrenme bozukluğu ya da öğrenme problemleri ile ilgili geniş bir yelpazeyi tanımlamak için kullanılıyor. Disleksi, yapılan araştırmalara göre zekâ ya da motivasyon ile ilgili bir sorun olmadığı biliniyor. Eğitim Danışmanı Mevlüt Güleç, Disleksi (Öğrenme Güçlüğü) ile ilgili önemli bilgiler aktardı:
“Öğrenme Güçlüğü yaşayan çocuklar yaşıtlarından daha tembel veya geç anlıyor değiller. Tek farkları, beyin fonksiyonlarının normal bireylere göre farklı şekilde çalışmasıdır. Öğrenme güçlüğü olan çocuklar farklı bir şekilde görür, duyar ve anlarlar.”
“Öğrenme güçlüğü yaygın olarak okuma, yazma, matematik, mantık, dinleme ve konuşma ile ilgili sorunları içerir. Bu da çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Biri kitapları severken matematiği anlamada güçlük çekebilir, bir diğeriyse okuma ve yazma ile mücadele ediyor olabilir.”
Eğitim Danışmanı Mevlüt Güleç; “Ülkemizde bugüne kadar bu sorunların çözümünün olmadığı ile ilgili bir kanaat hakimdi. Ancak son zamanlarda tanı ve çözüm konusunda oldukça başarılı sonuçlar alan merkezler var. Ülkemizde yaygın ve çözümsüz görünen öğrenme güçlüğü -özelde disleksi (okumada güçlük)- konusunda gelişmiş ülkelerde uygulanan yöntemleri araştırmak üzere 2014 yılında fikir aşamasında olan Açık Mavi Çözüm Merkezi tarafından özel bir ekip oluşturuldu. Bu ekip dünyanın eğitim konusunda önde gelen ülkelerinde (Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İsveç, İsrail, Singapur, Finlandiya ve Güney Kore) öğrenme güçlüğü konusundaki yaklaşımları, yapılan araştırmaları ve konuyla ilgili merkezleri inceledi. Öğrenme güçlüklerinin nedenleriyle ilgili araştırmalar ve çözüm yöntemleri konusunda en yetkin isimlerden bilgi ve danışmanlık aldı. Alan çalışmasında yapılan testler neticesinde öğrenme güçlüğü (disleksi, disgrafi, diskalkuli, dispraksi vb.) olarak tanımlanan 312 vakada, verilen eğitimlerle sorunun çözüldüğü raporlandı.”
“Bu merkezlerde dünyanın gelişmiş ülkelerinde kullanılan testler ve çözüm yöntemleri uygulanıyor. Öncelikle sorunun ne olduğu ve seviyesi belirlenip kişiye özel program ile bu sorun, grup eğitimleriyle 50 saatte, birebir eğitimlerle 30 saatte ortadan kaldırılabiliyor. Bu testleri yaptırmayıp zamanında tanısı konup çözülemeyen bu sorun pek çok ailede zamanla travmaya yol açabiliyor.” diyor.
Son bir not: Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde (USA, Finlandiya, İsviçre, Singapur vb.) 3 yaşından itibaren Disleksi Testi yaptırmak yasal zorunluluktur. Ülkemizde her 5 çocuktan biri bu sorunla yüz yüze iken çocuğu 3-7 yaş aralığında olanların bu testi yaptırması zorunlu olmamakla beraber uzmanlar tarafından özellikle tavsiye ediliyor.