Hiç paranız olmadığını düşünseniz bile tasarruf yapıp para biriktirmenin birtakım sırları var. Yalnız şöyle kötü bir haberimiz var: Bu maddelerin hiçbiri aslında sır değil. Yıllardır konuşulur durur; kim uygulayabiliyor, uygulayınca ne oluyor, ona bakmak lazım. Gelin, bakalım...
Yöntem 1: Bütçe yapmak
İlk önce bir bütçe yaratmanız gerekir. Bu size tuhaf gelebilir ancak para biriktirme hayali kuruyorsanız, bu hayalini kurduğunuz paranın nereye gideceğini bilmelisiniz. Bunun başka bir yolu yok. Paranızı neye harcadığınıza dair bir fikriniz yoksa bir kenara para ayırmak için nereden kısacağınıza nasıl karar vereceksiniz ki?
Bunu bir görev addetmenize lüzum yok. Tüm yapacağınız oturup paranızı nelere harcadığınızı listelemek. Mutfak masraflarına, faturalara, eğlenceye ne kadar harcanıyor, belirleyin. Bu tatsız gider tablosuyla göz göze bakışınca sorun yaratan noktaları seçin. Sorunları belirlediğiniz zaman nereden, ne kadar keseceğiniz konusunda netleşmiş olursunuz. Sonra bu parayı biriktirmek için bir kenara ayırabilirsiniz.
Yöntem 2: Önce kendinize ayırın
Güzel bir başlangıç yaptık, devam edelim.
Bu çok işe yarayan bir yöntemdir. Paranızı aldığınız gün ödemeleri yapıp, sonrasında anlık bir şekilde ihtiyaçlarını karşılayanlardansanız doğru yerdesiniz. Hele ki gerekli ödemeleri yaptıktan sonra elinizde kalan parayı, ihtiyaç durumunda kullanmak üzere yanınızda taşıyor ve bu nedenle her ay olduğu gibi biriktirme faslından yine cayıyorsanız şu an için doğru yerde, ama yanlış yoldasınız.
Kendinize ayırdığınız parayı da ödenmesi gereken bir faturaymış gibi düşünün.
Faturalarınız için, bankanıza otomatik ödeme talimatı verin. Böylece siz daha harcamadan o gitmesi gereken yere gider. Böylece hiçbir ödemeyi kaçırmazsınız ve kenara ayırdığınız para da günbegün artar.
Yöntem 3: Kazandığınızdan az harcamayı öğrenin
Bu yöntemin sır olduğunu söylemek yanlış olur. Ancak esas anahtar budur. Basitçe böyledir: kazandığından az harca!
Ödünç ya da borç alınmış para, size daha büyük borçlarla gelir. Borç tırmandıkça, ödemeleri minimumda tutarsınız. Bu da gücünüzün yetmediği bir şey için habire ödeme yapmanız ve stres demek.
Bu üç basit sır mantıklı geldi mi? Gelmeli. Birçoğumuz bütçe yapmamız gerektiğini bilir, gelecek günler için bir miktar ayırır, borçtan harçtan olabildiğince uzak durmaya çalışır; ama yine de para biriktirmeyi beceremeyiz. Parayı idare etmenin bu üç yolu kişisel finansınızı kurmanın en temel ilkeleridir.
Şurası kesin: Bir bütçeleme yapabilir ve böylece giderlerinizi gelirinizden daha az tutup, kalan parayı bir kenara ayırabilirseniz para biriktirebilecek ve refaha çıkabileceksiniz.