Halk arasında süt bezesi olarak bilinen bilimsel adıyla nodüller , emzirme döneminde annelerde olabilecek en ciddi meme enfeksiyonu olarak biliniyor.
Bu bezeler memelerde çoğu zaman dolgunluk, hassasiyet, kızarıklık, lokal ısı artışı ve 38 derece üzerinde, titremeli ateş yükselmesine neden olabiliyor.
Süt bezeleri, doğru emzirme yöntemleri, yapılması ve yapılmaması gerekenleri Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Arıkan ile konuştuku.
Doğum sonrası her kadında süt bezesi olur mu?
Hayır, her kadında görülmez. Beze genelde halk arasındaki bilinen adıdır. Gebelik esnasında ve doğum sonrasında süt yapımını takiben, süt kanallarındaki tıkanmalara bağlı olarak oluşan nodüller vardır. Süt bezlerinden oluşan ve süt kanallarında toplanan sütün buradan çıkması beklenirken, bu gerçekleşmiyor ve kanallarda tıkanma gerçekleşiyor. Bu tıkanma çoğu kez ağrılı, bazen ateşle ve kızarıklıkla beraber apseye kadar giden durumlarda ortaya çıkabiliyor.
Sık görülüyor mu?
Hayır sık görülmez. Emziren annelerin 4’te birinde bu şikayetler oluşabiliyor. Süt emzirmeyle ortaya çıkıyor. Bazen beze şeklinde bazen de memenin tamamında ortaya çıkıyor.
Memede hamilelikle ilgili oluşan değişiklikler
Süt, insan için, bebek için çok çok değerli. Sütün oluşabilmesi için gebeliğin ilk aylarında vücutta önemli değişiklikler oluşuyor. Östrojen ve progestron denen hormonların yardımı ile meme dokusu meme başına 400 gram kadar ağırlık kazanıyor. Her şeyin yapısı ona uygun olarak değişiyor. Bu hormonlar sütün oluşmaya başlamasını da baskılıyor. Bir de prolaktin dediğimiz süt hormonu var. Bu bezelerden süt yapımını sağlıyor. Daha hamileliğin ilk üçte birinin sonundan itibaren süt oluşumu başlar fakat baskılanır az miktarda kalır. Bazı anneler hatta süt geldiğini zannederler, tehlikeli değildir.
Annenin sütü ilk haftalarda kesinlikle yeterlidir bebek için. Üçüncü günde süt salgısında şiddetle artma olur. Eğer anne, emzirme konusunda tecrübesiz ya da bilgisizse anne bebeği emziremediği için, bebek telaşla emdiği için meme yaralanmasından dolayı anne panik yapıp memeyi çekebilir. Bu tür durumlarda hem çocuğun beslenmesi tehlikeye girer, hem de memeler sıkıntıya girebilir.
Devam edecek….
Röportaj: Meliha ÜÇEL