Çocuk bakıcıları yatılı ve gündüzlü olmak üzere iki şekilde çalışırlar. Ailelerin çalışma durumlarına göre yatılı çocuk bakıcısı veya gündüzlü çocuk bakıcısı talebi şekillenir. Yatılı çocuk bakıcıları genelde hafta içi süresince baktığı çocuğun eğer gidiyorsa kreşe veya okula gitmeden önce sabah hazırlığından, akşam karşılanmasından, yemeğinden, ütüsünden ve uykusundan sorumludur. Yatılı çocuk bakıcıları çocuk baktığı ailenin evinde ikamet eder.
Gündüzlü çocuk bakıcılığı ise, ailelerin talep ettiği diğer bir çalışma şeklidir. Gündüzlü çocuk bakıcıları genelde sabah 8.00'den akşam 18.30 veya maksimum 19.00'a kadar çocuğun bakımı ile ilgilenirler. Talebe göre gündüzlü çocuk bakımı haftanın birkaç günü yarı zamanlı veya haftanın 5 günü tam zamanlı da olabilir.
Çocuk bakıcısı arayan ailelerin güvenilir bir bakıcı bulabilmeleri için mutlaka devlet kontrolünde çalışan İşkur'a bağlı Özel İstihdam bürolarından faydalanmaları tavsiye edilir. Çevresindeki yakınlarının tavsiyesi üzerine tanıdık eleman da bulunabilir. Fakat bu tarz durumların çoğunda çalıştırılan kişiden memnun kalınmaması halinde yeni bir bakıcı bulma süreci çok uzun olmaktadır. Bu durum, çalışan aileleri büyük sıkıntılara sokmaktadır.
Bu alternatifin dışında sadece maliyeti düşük olduğu için izinsiz yabancı eleman çalıştıran işverenler çok büyük bir risk almaktadırlar. Çünkü bu şekilde çalıştırılan yabancı elemanların çoğu çalıştığı ailelerin evinde hırsızlık, eve dışarıdan birisini getirmek (erkek arkadaş vb), daha yüksek ücretli bir iş bulması durumunda aileye haber vermeden veya bir mazeret uydurarak (genelde bu mazeret yurt dışındaki akrabalarından birisinin hastalandığı şeklinde olur) işi bırakıp gitmek gibi huzursuzluk yaratan olaylara sebep olurlar. Buna ekstra olarak çalıştırılan yabancı bakıcının Türkçesinin bozuk olması gelişme çağındaki çocukları olumsuz etkileyerek sonrası için telafisi uzun süren sıkıntılara neden olmaktadırlar.
Diyelim ki, bir bakıcıyla görüştünüz...
Elbette ona birtakım sorularınız olacak. Soru sormaktan kaçınmayın, her şeyi konuşun. Bakıcı adayının verdiği yanıtlar üzerine düşünün. Ancak en önemlisi, görüşme sırasındaki izleniminiz. İçiniz rahat mı? Ona güvenebilir misiniz? Hislerinizi yaban atmayın. Şu soruları muhakkak sorun:
1. Çocuk bakıcısı olmaya nasıl karar verdiniz?
2. Daha önce hiç kendinizden küçük kardeşlerinize/yakınlarınıza baktığınız oldu mu?
3. Benim çocuğum/çocuklarım yaşındaki çocuğa/çocuklara bakıcılık yaptınız mı? Deneyimleriniz nasıldı?
4. Ağlayan bir bebekle ya da çocukla nasıl başa çıkarsınız?
5. Çocuklarla en çok hangi aktiviteleri yapmaktan hoşlanırsınız?
***
Eğer görüştüğünüz kişiyle anlaştıysanız, işe başlamadan önce çocuğunuzla tanıştırmanız, yarım saat birlikte zaman geçirmelerini, oyun oynamalarını sağlamanız iyi bir fikir olabilir. Bakıcınızı işe almadan önce çocuğunuzla tanışıklık kurmaları çocuğunuz için daha rahat bir geçiş olacaktır. Bu sizin de beklentilerinizin ne derecede karşılanacağını ölçmeniz için bir fırsattır.