Kapalı alanda sigara içme yasağı işe yaradı. Sağlık Bakanlığı, 2008 yılından günümüze yaklaşık 2 milyon 200 bin kişinin sigarayı bıraktığını açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hasan Irmak, Türkiye'de dumansız hava sahası uygulamalarını koruma altına alan program ve politikaların etkin olarak sürdürüldüğünü söyledi.
Bu çalışmaların etkinliğini izlemek amacıyla, TÜİK, Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Hastalıkları Kontrol ve Koruma Merkezi'nin (CDC) destekleriyle 2010 Aralık ayında bakanlıkça bağımsız bir araştırma şirketine ulusal çapta araştırma yaptırıldığını anlatan Irmak, ''2008 yılında aynı kuruluşların ortaklığında gerçekleştirilen Küresel Yetişkin Tütün Araştırması sonuçları ile kıyaslandığında 2010 yılında erişkinlerin yüzde 27,1'i halen tütün ürünü kullanıyor. Bu, erkeklerin yüzde 40,7'si, kadınların yüzde 13,8'i olarak gösteriliyor. 2008'de ise erkeklerin yüzde 31,2'si, kadınların yüzde 47,9'u ve kadınların yüzde 15,2'si sigara kullanıyordu'' diye konuştu.
2008 yılına göre yaklaşık ''2 milyon 200 bin kişinin sigarayı bıraktığını'' vurgulayan Irmak, şöyle devam etti: ''2006 yılına göre sigara kullananların yüzde 19'u, 2008 yılına göre yüzde 13'ü sigarayı bıraktı. Erkeklerin yüzde 38'i ve kadınların yüzde 11,8'i her gün sigara kullanmaktadır. Kapalı ortamda çalışan yetişkinlerin yüzde 14,9'u iş yerlerinde sigara dumanından pasif olarak etkilenmektedir. Kapalı alanlarda sigara dumanına pasif maruziyet yüzde 60 azaldı. Yetişkinlerin yüzde 39,8'i sigara içilmesine izin verilen evlerde yaşamaktadır, bu sayı sigara içmeyen kişileri de kapsamaktadır. Yasak olmamasına rağmen evlerde sigara içenlerin oranı yüzde 35 azaldı. Yetişkinlerin yüzde 13,9'u restoranlarda ve yüzde 26,2'si kahvehanelerde sigara dumanından pasif olarak etkilenmektedir. Restoranlar yüzde 75, kahvehaneler yüzde 60 oranında sigara dumanından temizlendi.''
Astım krizi başvuruları yüzde 20 azaldı
Yapılan çalışmalara göre, uygulamanın gerek sigara içen ve gerekse içmeyen vatandaşların yüzde 95'inden destek gördüğünü vurgulayan Irmak, kapalı ortamlarda hava kalitesini değerlendirmeye yönelik ölçümlerde, Dumansız Hava Sahası uygulaması ile birlikte kapalı ortamlarda havadaki partikül miktarlarında ciddi azalmalar tespit edildiğini söyledi.
Irmak, 19 Temmuz 2009-1 Temmuz 2010 arasında, İstanbul'da bakanlığa bağlı hastanelere astım krizleri, üst solunum ve alt solunum yolu enfeksiyonu olmak üzere 11 hastalık için başvuru oranlarının, Marmara Üniversitesi uzmanlarınca incelendiğini dile getirerek, ''Araştırma sonuçlarına göre solunum yolu enfeksiyonu ve astım krizi nedeniyle başvurularda yüzde 20 civarında azalma tespit edildi. Kazanılan ilaç maliyeti İstanbul'da 12 milyon 108 bin 600 TL, Türkiye genelinde 96 milyon 100 bin TL oldu'' diye konuştu.
Danışma hattına 1 yılda 2.2 milyon başvuru
Bakanlık bünyesinde kurulan ''ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı''nın 27 Ekim 2010 tarihi itibarıyla 24 saat esaslı olarak faaliyete geçtiğini anımsatan Irmak, danışma hattına 1 yıllık dönemde yaklaşık 2.2 milyon başvuru olduğunu belirtti.
Irmak, danışma hattının 90 hat kapasitesinde olup toplam 270 operatörün hizmet verdiğini belirterek, ''İllerimizde faaliyet gösteren sigara bırakma polikliniklerinin sayısı 294'dür. Gerek bu polikliniklerde görev yapan, gerekse 1. basamakta görevli bulunan tüm hekimlere bakanlığımızca hazırlanan 'Tütün Bağımlılığı ile Mücadele El Kitabı' dağıtılmıştır'' dedi.
Türkiye'de sigara bırakma tedavilerinde kullanılan ilaçların ''henüz geri ödeme kapsamında bulunmadığını'' belirten Irmak, ''Bakanlığımız sigara bırakma faaliyetlerini desteklemek amacıyla sigara bırakma tedavilerinde kullanılan ilaçların satın alma işlemleri tamamlanmış olup, alınan ilaçlar uygun görülen sigara bağımlısının tedavisinde kullanılmak üzere sigara bırakma polikliniklerince ücretsiz olarak sunulmuştur. Şubat ayından itibaren bakanlık tarafından toplam 360 bin kutu sigara bırakma ilacından 250 bini dağıtılmıştır'' dedi.
Kaynak: ntvmsnbc