Histerektomi yani rahmin alınması ameliyatı, sezaryenden sonra en sık uygulanan operasyon.
HİSTEREKTOMİ NEDİR?
Rahmin ameliyat ile çıkarılmasıdır. Kadın hastalıkları ve doğum grubunun en sık ameliyatlarından biridir. Histerektomi nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Miyomlar (rahmin düz kasından gelişen iyi huylu urları)
- Endometriozis
- Anormal kanama
- Uzun süren, uygulanan tedavilere yanıt alınamayan rahim kaynaklı ağrılar
- Rahim sarkması
- Kanser
Son yıllarda jinekolojide sıkça başvurulan robotik cerrahi ise bu ameliyatta önemli avantaj sağlıyor. Günümüzde, İngiltere'de 55 yaşına gelen her beş kadından biri, ABD’de ise 65 yaşına gelen her üç kadından biri histerektomi yani rahmin alınması ameliyatı geçiriyor. Uzmanlar rahmin alınması ameliyatıyla ilgili Türkiye’de istatistikî çalışmaların yeterli olmadığını belirtiyor. Diğer tedavi şekillerine yanıt vermeyen durumlarda histerektominin en iyi seçenek olduğu, uzmanların ortak görüşü.
HİSTEREKTOMİ ÖNCESİ YAPILACAKLAR
- Ameliyata hazırlık için sizden bir takım tetkikler istenecektir (kan, idrar, akciğer filmi, kalp grafiği –EKG– gibi).
- Yine hazırlık aşamasında rahim içinden parça alınabilir.
- Ameliyattan bir gece önce ve/veya ameliyat sabahı lavman yapılabilir.
- Enfeksiyonu önlemek amacı ile antibiyotik yapılır.
- Ameliyat sırasında ve sonrasında gerekli sıvıların verilebilmesi için el üzeri veya koldan damarınıza plastik iğne takılır.
- Ameliyat sırasında rahat olabilmeniz için durumunuza göre genel (uyuyarak) veya bölgesel (belden) anestezi uygulanır.
- Durumunuzun izlenmesi, sıvı miktarının ayarlanabilmesi için idrar torbanıza ince bir tüp (idrar sondası) yerleştirilir.
DA VİNCİ ROBOTİK HİSTEREKTOMİ
1985 yılında ilk kez beyin cerrahisinde kullanılan robotik cerrahinin jinekolojide kullanımının Amerika Birleşik Devletleri’nde 2005 yılında başladığı belirtiliyor. Vinci Robot cerrahisi ile jinekolog en hassas minimal invaziv jinekolojik cerrahiyi gerçekleştiriyor. Birçok kadın için da Vinci Robotik Histerektomi geleneksel histerektomiye göre açık bir şekilde iyileşme sürecinde hızlanma, daha az komplikasyon gibi daha çok avantaj sağladığı gözlemleniyor.