Okunma Sayısı: 12691
CANLI YORUMLAR

ANNE-BAKICI İLİŞKİSİ

Öncelikleri siz belirleyin

Annelik, gebelikten itibaren artan hormonların da etkisi ile anne ve bebek arasında güçlü bir bağın oluştuğu, kadının bebeğine olan koruyucu tavırlarının gözlendiği bir süreçtir. Doğumdan itibaren, bebeğinize en iyi sizin bakacağınızı, başka birinin bebeğinize yeterince iyi bakım veremeyeceğini hatta zarar verebileceğini düşünmüş olabilirsiniz. Böyle olunca da çocuğunuzu başka bir yetişkine emanet etmek, sizin için oldukça zor, sancılı hatta zaman alan bir durumdur. Uzman Psikolojik Danışman Seçil Akaygün Cüntay bu süreçte neler yapılması gerektiğinin ipuçlarını veriyor. 

Tekrar işe dönmek gibi zorunlu nedenlerden dolayı hızlanan bakıcıya emanet etme sürecinde, oldukça karmaşık duygular yaşamanız normaldir. İşe döndüğünüz için bir yandan suçluluk hissederken öte yandan ait olduğunuz role ve o rolün getirdiği özelliklere tekrar sahip olmak, doğum öncesi hayatınıza geri dönmek, sizi mutlu edebilir.

Yaşadığınız başka bir kaygı ise, çocuğunuzu emanet edeceğiniz bakıcıya dair olan şüphelerdir. Çocuğunuzun beslenmesi, temizliği, güvenliği konularında yeni tanıdığınız birine güven duymak konusunda çok ciddi endişeler yaşayabilirsiniz. Bu nedenle de yaşadığınız suçluluk ve karışık duygular zaman zaman bakıcıya duyulan öfkeye dönüşebilir.

Çocuğunuz ile kurduğunuz güçlü ilişkinin bir başkası ile de kurulma ihtimali, annelerin tedirginlik yaşadığı başka bir konudur. Uzun süre zaman geçirilecek olan bakıcıya çocuğunuzun alışması, onu sizden daha çok sevmesi/tercih etmesi, hatta bakıcıya “Anne” demesi gibi endişeler, sizin hem çocuğunuzla hem de bakıcısıyla olan ilişkilerinizi olumsuz etkileyebilir.

Tüm bu karmaşık duygular ise, çocuğunuzun da yeni gelen yetişkine nasıl uyum sağlayacağını belirler. Sizin endişeli, kaygılı, öfkeli ruh haliniz, çocuğunuzun da bir sorunun var olduğunu hissetmesine ve uyum sürecinin uzamasına neden olur, çünkü bebekler ve çocuklar yeni durumlara uyum gösterme sürecinde ebeveynlerinden gelen sinyalleri yorumlayarak hareket ederler.

Kendinizi Hazırlayın:

• Bakıcı ile çalışmaya karar verdiğiniz andan itibaren kendinizi başlayan yeni döneme hazırlayın.

• Güçlü ve zayıf yönlerinizi bilin, iletişim kurarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini kafanızda planlayın.

• Bunun profesyonel bir ilişki olduğunu unutmayın. Böylece olumlu/olumsuz aşırı duygu aktarımlarınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

• Önceliklerinizi belirleyin. Bu şekilde sizin öncelikleriniz bakıcınızın da önceliği olur ve siz kendinizi daha güvende hissedersiniz.

• Yolunda gitmeyen herhangi bir durum gördüğünüzde en baştan konuşun, “Zamana bırakalım nasıl olsa düzelir.” şeklinde düşünerek zaman kaybetmeyin.

• Evin düzeninde bakıcı ile çalışmaya başlayınca nasıl olacağına dikkat ederek ufak değişikliklere başlayın.

• Bebeğinizi/çocuğunuzu bakıcı almadan en az 2 hafta önce hazırlayın. İhtiyacı olan güvenceyi ve asla terk edilmeyeceği duygusunu vermeyi unutmayın.

• Geçiş sürecinin yavaş ve yumuşak olması için elinizden geleni yapın. Bakıcıya çocuğunuzu birden bırakmak yerine birlikte zaman geçirin, çocuğunuzun eve gelen yetişkine sizin güvendiğinizi görmesine fırsat verin.

• Çocuğunuzun sizin çocuğunuz olduğunu, onun kurduğu en önemli ve güçlü bağın sizinle kurduğu bağ olduğunu unutmayın.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ARADA KALMIŞ İLİŞKİLER
TAŞLAR YERİNE OTURMUYOR MU?
BEBEKLER DE EĞİTİM İSTER!
OYUNLA SOSYALLEŞİR, GELİŞİR
TEK YAPAMADIKLARI EMZİRMEK
BABA-BEBEK İLİŞKİSİ
O, ÜÇ OLMADAN İŞE DÖNMEK
DÜNYANIN SONU DEĞİL!
AYAK AĞRISINI GEÇİŞTİRMEYİN
KADINLARI BEKLEYEN TEHLİKE
GÜVEN DUYGUSU
DUYGU GEÇİŞİYLE OLUŞTURUN
KARDEŞLER ARASI HİYERARŞİ
İLK, ORTANCA, TEK ÇOCUKLAR
ÜVEY ANNE YA DA BABA
YENİ EŞİ ANLATMAK ZOR DEĞİL
İNTERNET BAĞIMLISI MISINIZ?
AŞIRIYA KAÇTIYSANIZ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
DOĞRU BAKICIYI SEÇMEK
DOĞRU BAKICIYI SEÇMEK
İYİ BAKICI NASIL OLUR?
BAKICI MI BÜYÜKANNE Mİ?
İLGİLİ VİDEOLAR
SAÇINIZ ÇEKİLİRSE
BİLEĞİNİZDEN TUTUP SÜRÜKLERLERSE
ENSENİZDEN YERE YIKMAYA ÇALIŞIRLARSA
ARKADAN GELEN SALDIRILARA MÜDAHALE
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
HAMİLEYKEN SİZİ BEKLEYENLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :