Okunma Sayısı: 11891
CANLI YORUMLAR

ALIŞTIRMAK - ALIŞTIRAMAMAK

Soruyu doğru sormalı

Anne-çocuk ilişkisini sıklıkla geren bir noktalardan biri şudur: Alıştırmak, alıştıramamak kavramı.

Alıştırmak keyfe ya da tekrara bağlı bir durum değildir. Bir davranışa alışmak, ancak beyinde alıştırılmak istenen davranışı yapmaya muktedir sistem ya da sistemler varsa mümkün olabilir. Yoksa bireyin alıştırılabilmesi mümkün değildir.

Oysa anneler, çocuklarını arzu ettikleri bir davranışa alıştırabildikleri zaman kendileriyle gururlanır, alıştıramadıkları ya da arzu etmedikleri bir davranışa istemeyerek alıştırmış olduklarında gereksiz yere kendilerini harap ederler. Örneğin;

- Ben onu pürtüklü gıdaya alıştırdım.

- Maalesef ben alıştıramadım.

- Bak gördün mü sonunda sen onu kucağa alıştırdın.

- Ben hiç kucağıma almadım. Çok şükür benimki kucağa alışmadı.

Çocuk davranışları şüphesiz ki yönlendirilir. Ancak bu konuda anlaşılması gereken konu şudur: Ne alıştıran alıştırmıştır ne de alışmayan alıştırılamamıştır. Yani, yalnız alıştırmakla davranışlar ortaya çıkabilse idi ve alıştırmak sadece tekrarla mümkün olsaydı 3 aylık bebek de yürütülebilirdi. Bebek yürüme yeteneği gelmeden bir gün önce yürütülemez. Öyle olsaydı fizyoterapi sayesinde spastik çocuk kavramı olmazdı. Kaldı ki spastik bir çocuğa uygulanan fizyoterapinin anlamı da çocuğu yürütmek değil, çocuğun hareketsiz kaslarını aktif tutabilmektir. Sonuç olarak, yapılması gereken istenen bir davranışın ortaya çıkmıyor olması halinde “alıştırdın-alıştırmadın” muhabbeti yerine neden bu davranışın ortaya çıkmıyor olduğu sorusunun sorulmasıdır.

 

Unutulmamalıdır ki “şekillenebilenler şekillenir” mantığının altında, “bir davranışın ortaya çıkabilmesi için gerekli beyin sistemleri varsa o davranış ortaya çıkabilir” gerçeği vardır.  

 

Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, Korku

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
JURASSIC LAND
28-29 ŞUBAT'TA İSTANBUL'DA!
HAYAL GÜCÜNÜ DESTEKLEYİN
OYUNU ÇOCUK YÖNETMELİ
ÇALIŞAN ANNENİN ZORLUKLARI
VİCDAN AZABINI BIRAKIN!
BAKICI MI BÜYÜKANNE Mİ?
BİLİYORUZ AKLINIZ EVDE
ÇOCUĞUM YEMEK YEMİYOR
İŞTAHSIZ ÇOCUKLAR
7 YAŞINDA, HÂLÂ PÜRE YİYOR
ÇOCUKLARDA GELİŞME GERİLİĞİ
AİLEDE SAĞLIKLI İLETİŞİM
TEMEL PRENSİPLER NELER?
HALA ALTINI ISLATIYORSA
5 YAŞTAN SONRA NORMAL DEĞİL

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR
YEMEK TERAPİSİYLE İYİLEŞME
GEÇMİŞİ SİLEMEYEBİLİRSİNİZ
ERGENLİK DÖNEMİNDE
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
EN İYİ YAZ KOKULARI
GERÇEK Mİ OYUNCAK MI?
ÜNLÜLER VE KÖPEKLERİ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :