Genellikle inek sütüne başladıktan sonra anneler bebekler de ortaya çıkan bazı belirtiler için telaşlanıyor ve alerji olup olmadığı noktasında endişe duyuyor. Bu noktada annelerin telaşlanmaması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, inek sütü proteini alerjisi konusunda bilinmesi gerekleri anlatıyor.
Tabii ki bu noktada anneler çok haklı. Fakat aslında bebekler inek sütü proteini alerjisi ile daha annenin memesini emerken de karşılaşabiliyor. Çünkü inek sütünün içindeki proteine karşı gelişen bu alerjik reaksiyonlar ve buna neden olan minicik maddeler anne sütü vasıtası ile de bebeğinize geçmiş olabiliyor.
Onun için bazı durumlarda anneler bebeklerini emzirirken dahi, bebeklerine inek sütü proteini alerjisi teşhisi koyabiliyoruz. Nadir de olsa bu durum görülüyor.
Ama genellikle inek sütü proteini alerjisi biberon mamaları ya da inek sütüne başladıktan sonra ortaya çıkar. Besin alerjilerinde vücut, zaman zaman solunum sistemleri üzerinden de belirti verebilir. Bu durumda kuru, tekrarlayan, geçmeyen öksürük, hışıltı dediğimiz nefes alıp verirken normalde olmayan birtakım seslerin olması, hapşırık, burun akıntısı gibi belirtileri vardır.
Bir de mide bağırsak sistemi üzerinden belirti verebilir. Bu da karın şişliği, gerginlik, huzursuzluk, dışkı özelliklerinde değişme (kanlı, mukuslu, sümüksü dışkılama) olarak ortaya çıkar. Ufak ufak kusmalar buna eşlik edebilir. Kusmalar şiddetli de olabilir.
Sonuç olarak inek sütü proteini alerjisi, inek sütü ile karşılaştıktan sonra ortaya çıkan ve başlıca üç sistem üzerinde belirti veren bir hastalıktır. Neyse ki, büyük bir çoğunluğu iki yaşından önce kendiliğinden geçer. Az bir kısmında tedavi gerekebilir. Eğer çocuğunuzda inek sütü proteini alerjisi olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalısınız.