Okunma Sayısı: 12655
CANLI YORUMLAR

UÇTUK, UÇTUK BAŞIMIZ AĞRIDI

Çöl tozları kimleri etkiler

Son günlerde etkisini iyice artıran şiddetli rüzgarlar, havadaki tozların astım hastaları üzerinde ne gibi etkileri olacağıyla ilgili endişe yarattı. Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, çöl tozlarının astım hastalarının kriz sıklığını artırdığını, dünyada çöl tozlarından etkilenen bölgelerde astımın fazla olduğunun anlaşıldığını söyledi. 

Dağlı, çöl tozu fırtınalarının her yıl 2.2 milyar metreküp toprağın atmosfere karışmasına neden olduğunu söyleyerek bu tozların astım hastalarının kriz sıklığını artırdığını vurguladı. Ayrıca deneysel çalışmaların çöl tozlarının yüz damarlarına etki yaparak baş ağrısına neden olabileceğini gösterdiğini belirtti.

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, çöl tozlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Çöl tozu fırtınaları her yıl 2.2 milyar metreküp toprağın atmosfere karışmasına neden oluyor. Sahra çöllerinden kalkan kuartz mineralleri, mikroplar içeren tozlar bütün dünyayı dolaşıp Atlantik’i aşıp Amerika’ya bile ulaşabiliyor. Her gram toprakta bir milyar bakteri olabileceği dikkate alınırsa, ne kadar bakterinin fırtınalar ile yer değiştirdiği şaşırtıcıdır. Afrika’da bulunan mikropların Amerika Birleşik Devletleri’ne çöl fırtınaları ile “otostop” yaptığı görülmüştür.”

“Çöl tozları astım hastalarının kriz sıklığını artırıyor”

Prof. Dr. Elif Dağlı çöz tozlarının etkileriyle ilgili ise şunları söyledi: “Çöl tozunda bulunan şekilsiz silica kristali kuartz, deneysel çalışmalarda farelerde iltihap yaratan maddelerin salınımına neden olmuştur. Bu tozlar akciğer sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaparken, astım hastalarının kriz sıklığını arttırmaktadır. Japonya’da yapılan bir çalışma, Çin ve Moğolistan çöllerinden gelen tozların olduğu günlerde çocuk astımlıların kriz geçirerek hastaneye kaldırılma olasılığının %88 daha fazla olduğunu göstermiştir. Çölde tozlara maruz kalarak yaşayan erişkinlerde veya işyeri ortamında kuartza maruz kalan kişilerde akciğer hastalığı oluştuğu saptanmıştır. Benzer durum kot kumlama işçilerinde de görülmektedir.”

“Çöl tozları baş ağrısına neden olabilir”

Deneysel çalışmaların çöl tozlarının yüz damarlarına etki yaparak baş ağrısına neden olabileceğini gösterdiği söyleyen Dağlı; “Dünyada çöl tozlarından etkilenen bölgelerde astımın fazla olduğu anlaşılmaktadır. Optik uzaktan hava mineral tozu ölçümleriyle (LIDAR) astım krizi artışı bağlantılı bulunmuştur. Kuartz tanecikleri ve toz içinde taşınan mikroplar akciğerde iltihaplanma yapabilmektedir. Ayrıca deneysel çalışmalar çöl tozlarının yüz damarlarına etki yaparak baş ağrısına neden olabileceğini göstermiştir.” dedi.

  • Ann Boyutu
  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
HAMİLELİKTE 39. HAFTA
KİLONUZ ARTMAMALI
BEBEKTE FİZYOLOJİK SARILIK
PROF. DR. H. MOCAN ANLATTI
UYKUDA DÜZEN ŞART
SAAT ARALIĞINI AYARLAYIN
NOT ZEKA GÖSTERGESİ DEĞİL
BAŞKA SORUNLARI OLABİLİR
CİNSİYET UYUMSUZLUĞU
DAHA ÇOK İSTİSMAR MI DEMEK
YATAĞINI ISLATMASI
SORUN MU, DEĞİL Mİ?
ÇOCUĞUNUZ ÇAY İÇİYOR MU?
DİKKAT, KANSIZLIK YAPABİLİR
BURUN ETİ BÜYÜMESİ
UYKUSUZLUK NEDENİ OLABİLİR
YORULMAK BİLMEYEN ÇOCUKLARA
EN İYİ BAŞUCU KİTABI
HAMİLELİKTE RAHİM AĞRISI
NEDİR, NASIL RAHATLANIR?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
SUÇİÇEĞİ NASIL TEDAVİ...
HİPERAKTİF ÇOCUK
ATEŞE KARŞI İLK 5 ÖNLEM
ÇOCUĞUNUZ OTİZMLİYSE
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
2012 YILINA DAMGA VURAN
GERÇEK Mİ OYUNCAK MI?
YETERİNCE ZENGİNSENİZ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :