Seyrek görülen bir kanser türüdür, tüm kadın genital sistem kanserleri içinde yüzde 5 yani 20 kanserliden birisinde görülür.
Hastalık dış genital bölgede ortaya çıktığı için genellikle erken fark edilir. Belirtiler fark edilmez veya ihmal edilirse, geç dönemde fark edildiği de olmaktadır. Erken dönemde tanı konulan hastalarda tedavi oranı çok yüksektir ve hastalık genellikle iyi seyirlidir. Erken dönemde anlaşılan hastalıklarda, tedaviden sonra 100 hastadan 90 ve fazlası, 5 yıl sonunda sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmektedirler.
Hastalık oluşumundaki risk faktörleri nelerdir?
Enfeksiyonlar önemlidir, tartışmalı olmakla birlikte herpes simpleks virusu (genital bölgedeki uçuk virusu) ve en önemlisi human papillom virus hastalığıdır. Bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar, liken skleroz ve vulvar intraepitelyal neoplazi de risk faktörleri arasındadır.
Belirtileri nelerdir?
Genital bölgede kaşıntı ve hassasiyet en tipik şikayetlerdir. Bazen de ağrı, kanama ve yara şeklindeki lezyonlar ilk belirtiler olabilmektedir. Hastaların çoğunda bu belirtiler, hastalığın anlaşılmasından haftalar ve aylar öncesinde vardır. Bu sebeple benzer şikayetler ortaya çıktığında, belli bir zamanda düzelmiyorsa mutlaka doktora gidilmelidir veya en sağlıklısı düzenli jinekolojik muayeneleri aksatılmamalıdır.
Tedavi nasıldır?
Ameliyat tedavisi ilk yaklaşımdır. Hastalığın yaygınlığına göre, küçük bir alan ameliyatla çıkarılır veya çok geniş bir ameliyatla fazla miktarda doku çıkarılıp, gerekli doku düzeltici ameliyatlar da yapılabilir. Ameliyat tedavisine uygun olmayan hastalarda, bazen ameliyat tedavisine ilave olarak kemoterapi (ilaç tedavisi) veya radyoterapi (şua tedavisi) ya da her iki tedavi şekli birlikte de uygulanabilmektedir.
Sağlıkla kalınız.