Çocuklarımızın daima “daha” sağlıklı, “daha” mutlu, “daha” başarılı olmalarını isteriz... İşte daha sağlıklı olmaları için önemliliği ispatlanmış 5 öneri...
1. Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın... Başlayın çünkü örnek olmak zorundasınız... Sağlıklı olmanın ilk koşulu sağlıklı beslenmek, sağlıklı beslenmenin ilk koşulu da güne kahvaltı yaparak başlamaktır. Bu nedenle hem siz hem de çocuğunuzdan bunu esirgemeyin. Siz sabah kahvaltı masasını sadece çocuğunuz için hazırlıyor ve siz kahvaltı yapmıyorsanız bir süre sonra o da yapmak istemeyecektir. Hem sağlıklı beslenmek hem de obeziteden korunmak için kahvaltı yapmak önemlidir. Yapılan çalışmalar kahvaltı yapmamanın obezite gelişimi için bir risk faktörü olduğunu göstermektedir.
2. Su içmek çok sağlıklı bir alışkanlık ve ihtiyaçtır. Suya artık bir besin öğesi ama unutulan bir besin öğesi olarak bakmaktayız. Vücudumuzda bizi sağlıklı kılacak tüm fizyolojik mekanizmaların düzenli çalışabilmesi için yeterli su tüketilmesi gerekir. Yine örnek olmak önemlidir. Bu nedenle her fırsatta su için, su içirin... Su içmek aynı zamanda çocukları şekerli içeceklerden uzak tutmanın da bir yoludur. Su yerine şekerli içecek tüketmek obezite gelişimi için yine bir risk faktörüdür.
3. Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz yaklaşımlarından bir diğeri de bir günde tüketilen meyve-sebze miktarının arttırılmasıdır. İlgili kurum ve otörler tarafından günde 5-9 değişik (porsiyon olarak düşünülebilir) meyve ve sebze tüketimi önerilmektedir., Anne-babaların genellikle sebze tüketmedikleri ama çocuklarından bunu bekledikleri, araştırmalarla ortaya konmuştur. Bu da örnek olmanın önemini bir defa daha dikkatimize getirmektedir.
4. Ara öğünler çocukluk yaş grubunda çok değişkenlik gösterir. Yaş gupları büyüdükçe bu ara öğünlerde çocukların da tercihleri devreye girer. Bu nedenle de sağlıksız alternatifler söz konusu olmaya başlar. Bu konuda eğitim yine çok önemlidir. Ara öğünlerde tek yönlü kalori kaynaklarının tüketimi desteklenmemeli, ara öğünlerde süt ve süt ürünleri ile sebze-meyve tüketimi desteklenmelidir.
5. Genel olarak günümüzde porsiyon miktarlarının gittikçe arttığı dikkati çekmektedir. Bu nedenle evde ya da restoranda, nerede olursak olalım porsiyon miktarları ile ilgili bilinçli olmamız, ihtiyacımızdan fazla besin tüketiminin önlenmesi için en doğru yoldur. Özellikle sevdiğimiz besinleri biraz daha yemek istemek, yani ikinci porsiyonlar obezite gelişimi için risk faktörüdür. Hem biz bundan kaçınalım hem de çocuklarımıza ihtiyaçlarından fazla yedirmeyelim.
Çocuklarınızı her zaman sağlıklı bir birey olarak yetiştirmek istiyorsanız, önümüzdeki hafta size 5 öneri daha sunacağım.