Kedi ya da köpeğinizi evinize almadan önce mutlaka hekiminize kontrol ettirmelisiniz. Sizin ve onun sağlığı için gerekli tedaviler yapıldıktan sonra onu güvenle evinize alabilirsiniz. Yapılan ilk kontrolde hekiminiz onun için en sağlıklı olacak medikal uygulamaları tercih edecektir. Yapılması gereken ilk işlem parazit mücadelesidir. Bireyden bireye uygulanması gereken preparatlar değişkenlik gösterebileceğinden ve olası bir parazit enfestasyonuna karşı uygulanacak preparatların özelliğine göre tekrarlanması gereken süreler değişeceğinden bu tedavilerin hekim kontrolünde yapılması çok önemlidir. Hekimin yavru için hazırlayacağı aşı programından sonra sağlıklı her kedi ve köpek düzenli olarak her ay veteriner hekim kontrolünden geçmelidir. Şikayetlerini dile getiremeyen minik dostlarımızın sağlıklı ve uzun yaşamaları için bu önemlidir.
Vakit kaybetmeden Veteriner hekiminize danışmanız gereken durumlar:
- Yüksekten düşme
- Trafik kazaları (Genel durum bozukluğu ve yaralanma söz konusu değilse bile olası bir iç kanama riski için önlem alınmalıdır)
- Mavi, beyaz veya çok soluk diş etleri
- Zehirlenme belirtileri (titreme, kasılma, güç solunum, yüzde kızarıklık ve şişlik, kusma, ishal, idrarda kan), şekillenmiş olmasa bile şüpheli durumlar
- Nefes almada zorlanma
- Çöküntü veya bilinç kaybı
- Sersemlik, dengesizlik veya daireler çizerek dolaşma
- Yürümede zorlanma
- Aşırı derecede şişmiş karın
- Yabancı cisim yutulması
- Sürekli şiddetli ağrı belirtileri (aşırı derecede ve çok yüksek sesle ağlamak gibi)
- Şiddetli kusma ve ishal
- Vücut sıcaklığının 37 derecenin altında veya 40 derecenin üstünde olması
Minik dostunuzun 24 saatlik takibiniz süresince aşağıdaki şikayetlerinde azalma olmadıysa Veteriner Hekiminize danışmalı ve uygun tedavi programına uymalısınız.
- İştahsızlık
- Uyuşukluk
- Kusma
- İshal
- Halsizlik
- Aşırı salya
- Aşırı susuzluk (alınan su miktarında artış)
- Sıklıkla ve/veya uygunsuz idrara çıkma, idrarda görülen kan
- Kabızlık
- Aşırı derecede kaşınma veya matlaşmış ve sık dökülen tüyler
- Hırıldama veya sıklıkla soluma
- Burun akıntısı veya tıkanıklığı
- Bölgesel bir ağrıya tepki göstermesi (belirli bir yere dokunulduğunda ya da hareket ettiğinde ağlama)
Ağrı eşikleri bizlerden çok yüksek olduğundan ve pek çok vakada belirgin semptomlara rastlanamadığından ya da hastalığın son evrelerinde semptomlar gözlenebildiğinden belirli aralıklarla check-up yapılması sağlıklı ve uzun yaşamları için kaçınılmazdır. Genel muayeneler sırasında gözlemlenemeyecek pek çok bulguya yapılan laboratuvar testleri ile ulaşılabilir. Erken teşhis hayat kurtarmada önemlidir.
En az 6 ayda bir Veteriner Hekiminizden check-up talep ederek yaşamına müdahale ettiğiniz minik dostunuza karşı görevinizi tam olarak yerine getirin!!!