Köpekler için parlak ve canlı tüyler sağlık belirtisidir. Çeşitli sebepler kedi köpek sahiplerinin en rahatsız olduğu tüy dökülme problemine sebep olabilir. Mevsimsel ve hormonal değişimler, çeşitli viral bakteriyel ve paraziter hastalıklar, yetersiz ya da yanlış beslenme, vitamin mineral eksikliği, stres, psikolojik problemler, yıkama sıklığı, temizlik amacıyla kullanılan sabun, şampuan, parfüm gibi ürünler deri ve tüy sağlığı üzerinde önemli etkilere sahiptir.
Köpeğinizin dökülen tüylerinden şikayetçiyseniz evi süpürmek ya da onu tıraş ettirmekten başka yapabileceğiniz pek çok şey var.
Öncelikle onun beslemek için doğru bir mama mı tercih ediyorsunuz yoksa sadece karnı mı doyuyor? Bu konuda hekiminize kulak verin.
Düzenli olarak fırçalamak tüy dökümünü azaltacaktır. Ona zarar vermediğinden emin olduğunuz ucu topuzlu fırçalar ile derisine masaj yaparak fırçalayın. Amacınız sadece tüyleri düzeltmek topakları açmak olmamalı, köpeğiniz kısa tüylü olsa bile deriyi canlandırmak için masaj yaparak fırçalamalısınız. Kan dolaşımını hızlandırarak deriye canlılık kazandıracaksınız.
Temiz olsun diye her hafta yıkamayın. Köpekler 1-1,5 ayda bir yıkanmalıdır. Daha sık yıkandığında deri bariyerine zarar vermiş ve derinin hassasiyetini arttırmış olursunuz. Sık yıkamak deri ph’ını da etkileyeceğinden güzel koksun diye yıkadığınız köpeğiniz zamanla yıkasanız bile kötü kokacaktır. Onlar için hazırlanmış bitkisel şampuanları tercih etmelisiniz.
Fizyolojik tüy dökülmeleri köpeğiniz için kaçınılmazdır. Köpeğiniz senede iki kez, mevsim geçişlerinde tüylerini değiştirecektir. Bu normal bir durumdur. Asla şikâyet etmemelisiniz. Bu dönemde çıkan yeni tüylerini desteklemek için deri ve tüy için gerekli olan vitaminleri ona sağlarsanız tüy değişim süresini kısaltmış olabilirsiniz. Omega 3 , omega 6 , A vitamini, E vitamini, çinko, biotin sağlıklı bir deri için gerekli olan vitaminlerdir. Kaliteli bir kuru mama ile beslenen hayvanlar bu vitaminleri alsalar da tüy değişim dönemlerinde daha fazla ihtiyaçları olduğundan takviye yapılmalıdır. Bio yararlanımları tablet ve toz formlara göre daha hızlı olduğundan likit vitaminleri tercih etmek doğru olacaktır.
Üzerinize düşenleri yaptınız; hâlâ tüy dökülmesi durmuyorsa;
Veteriner hekiminize danışmalısınız. Köpeğinizin içinde bulunduğu durum fizyolojik bir durum değilse kesinlikle iyileşmesi için sabırlı olmalısınız. Dermatolojik problemlerin teşhisi ve tedavisi uzun sürebilir. Hekiminize doğru anamnez vermelisiniz. Kimi dermatolojik lezyonlar spesifiktir ve inspeksiyonla (gözle muayene) teşhis edilebilir. Fakat pek çok durumda doğru teşhis için laboratuvar muayene yöntemlerinden faydalanılmalıdır. Hekiminizin bu önerisini geri çevirmeyerek daha hızlı sonuca ulaşabilirsiniz. Sabırsız olup mucizeler beklemek yerine köpeğinizin en doğru yöntemlerle tedavi edilmesini bekleyin. En sık karşılaşılan uyuz, mantar, egzama, pyoderma gibi deri hastalıkları tedavisi mümkün fakat uzun süren hastalıklardır. Köpeğinizin bağışıklık sistemini yüksek tutmalı ve tedavi protokolüne uymalısınız.
Sağlıklı günler…