Bu hafta sizlerle oğlumun doğum günü için halası ile birlikte hazırladığımız lezzetlerden birkaç tanesini paylaşacağım...
Tarçınlı Kurabiye
Bu kurabiyenin özelliği içinde hiç şeker olmaması, sadece üzerine serpeceğimiz pudra şekeri ile tatlandırılmış olması.
Malzemeler:
- Yarım paket (125 gr) katı yağ
- 1 adet yumurta
- Yarım su bardağı ceviz içi
- Aldığı kadar un
- Üzeri için: Tarçın
- Üzeri için: Pudra şekeri
Yapılışı:
- Oda sıcaklığında yani yoğurulabilecek kadar yumuşamış katı yağ, yumurta, ince çekilmiş ceviz içi ve aldığı kadar un koyarak bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuz toparlandığında (çok sert olmayacak, ele yapışmayacak kıvamda olacak) hamurdan küçük parçalar kopararak avcumuzun içinde minik top şeklini veriyoruz.
- Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize kurabiyelerimizi diziyoruz. Önceden ısıttığımız 175 dereceli fırında (ben turbo fırında pişiriyorum) kurabiyelerin altları pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Kurabiyelerimizin üzerleri beyaz kalıyor, pişirirken sadece altının pembeleşmesine dikkat ediyoruz.
- Bol pudra şekeri ve tarçını (pudra şekerine oranla daha az tarçın kullanıyoruz) karıştırıyoruz ve ince bir elekten geçiriyoruz.
- Fırından çıkan kurabiyelerimizin üzerlerine pudra şekerli tarçınlı karışımı döküyoruz.
- Kurabiyelerimizin içine şeker koymadığımızdan kurabiyeler soğuduğunda bir miktar daha pudra şekerli tarçınlı karışımda üzerine dökebiliriz. Damak tadınıza göre kurabiyelerin tadına bakıp şeker döküp dökmeyeceğinize karar verebilirsiniz.
Afiyet olsun...
***
Adisebaba
Aslında amacım kirpi pasta yapmaktı ama içini farklı yapalım sonra kirpi şeklinde süsleyelim istemiştim; ta ki unutup pastayı tabağa koyana kadar. Ben sizlerle daha önceden yaptığım kirpi pastanın fotoğrafını paylaşayım siz seçiminizi yapın.
Bu pastada malzeme miktarının önemi yok siz kendi zevkinize ve tercihinize göre ayarlama yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 2 paket toz krem şanti
- 2 çay bardağı süt
- Kakaolu bisküvi (biz yaklaşık paketin ¾ ünü kullandık)
- Taze çilek, böğürtlen ya da şeftali (biz 1 büyük boy şeftali kullandık)
- Çikolata (biz 80 gr kullandık)
- Antep fıstığı (biz yaklaşık 100 gr kullandık)
- Üzeri için: Süt ya da krema + çikolata
Yapılışı:
- Krem şantiyle soğuk sütü mikserde çırpıyoruz. Koyulaşan krem şantimizin içine kakaolu bisküvileri elimizle kırıyoruz. Dikkat etmemiz gereken bisküvilerin toz halinde olmaması çünkü pastayı dilimlediğimiz zaman renkli görünmesini istiyoruz. Renkli meyvelerden çilek ya da böğürtlen kullanıyorsak bütün olarak, şeftali kullanıyorsak küçük küçük dilimleyerek kremşantiye katıyoruz. Kare çikolatayı bıçak yardımıyla küçülterek (yine toz olmaması tercihimiz) krem şantiye ekliyoruz. Fıstığı da ekledikten sonra tüm malzemeyi karıştırıp yuvarlak bir şekil verebileceğimiz bir cam kaseye koyarak dondurucuya koyuyoruz.
- Servis yapmadan önce bir tabağın içerisine ters çevirerek çıkardığımız pastamızın üzerine süt ya da krema ile birlikte erittiğimiz çikolatayı dökerek servise hazır hale getiriyoruz.
Afiyet olsun...
***
Ispanak Köftesi
Baştan söyleyeyim yemesi çok ama çok zevkli ve lezzetli bu tarifi yapmak zaman ve sabır istiyor...
Bu tarif orijinalinde doğada bulunan her çeşit ot karıştırılarak yapılıyor, adı “Ot Köftesi” fakat günümüz şartlarında pratik olarak bulunan ıspanak ile de gayet lezzetli oluyor.
Malzemeler:
- Ispanak
- Soğan
- Un
- Tuz
- Su
- Salça
- Sıvı yağ
Yapılışı:
- Güzelce yıkadığımız ıspanaklarımızı bıçak yardımıyla çok ince doğruyoruz. İçerisine soğan rendeleyip tuzunu da koyduktan sonra yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. Hamur kıvamını alabilmesi için ara ara az miktarda su ekleyebiliriz. Elimizle şekil verebileceğimiz kıvama geldiğinde küçük yassı köfte şeklini verip parmağımızla ortalarına hafifçe bastırıyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine dizip fırında renkleri değişene kadar pişiriyoruz.
- Ayrı bir yerde sıvıyağ ile salçayı kavurup üzerine su ekleyerek kaynatıyoruz.
- Renkleri değişen ıspanak köftelerimizin üzerine bolca salçalı sudan ekleyip (başlangıçta üzerini geçecek kadar salçalı su koyuyoruz eğer köfteler suyu çekmiş ama yumuşamamışsa salçalı su takviyesi yapabiliriz) fırında yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun...
***
Ben daha önce üşengeçlik yapıp şu ıspanakları robotta çeksem diye denediğimde ıspanaklar su oldu ve hamur tutmadı, o yüzden bıçakla ince ince kesmeniz tavsiye edilir. Ayrıca 1 kg ıspanak yaklaşık 1 kg un alıyor, kullandığınız ıspanak miktarına göre un ayarlaması yapabilmeniz için küçük bir dip not.
Oğlumun doğum gününe gelerek veyahut fiziken yanımızda olamasalar da kalben yanımızda olarak beni çok mutlu eden dostlarıma buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum...