Lyme hastalığı (Borreliosis), köpek sahipleri tarafından çok fazla bilinmeyen fakat insan sağlığı için de risk oluşturan kene kaynaklı zoonoz bir hastalıktır. Hastalığa sebep olan Borrelia Burgdorferi adlı bakteri genelde Ixodes ricinus türü kenelerin ısırması ile insana ve köpeklere geçer.
Hastalık ilk olarak 1975 yılında ABD’deki Lyme kasabasında görülmüştür. Kasabada üniversite gençliğinde eklem ağrıları, görme bozukluğu, iştahsızlık gibi belirtiler ortaya çıkması, yapılan araştırmada “lyme” adı verilen hastalığa neden olan bakterinin keneler aracılığıyla insanlara geçtiği belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 117 ülkede lyme hastası olduğu 63 ülkede lyme’nin endemik olarak bulunduğu, hastalığın artık dünyadan silinmesinin mümkün olmadığı bilinmektedir.
Doğada pek çok memeli kuş ve sürüngende doğal olarak bulunan bakteri, kenelerin beslenmek için bu canlılara tutunmasıyla kene bünyesine dahil olur. Kene, insana ve köpeğe tutunarak kan emerken bakteri vücuda yayılır. Öncelikle lenf dokusuna daha sonra da çeşitli organlara yayılarak hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olur. Hastalığın köpekler arasında veya köpekten insana geçtiğine dair bir bulgu tespit edilmemiştir.Hastalık değişik şekillerde ortaya çıkmakla beraber ilk belirti; deride, kenenin ısırdığı bölgede kızarıklıktır. Hedef organlar; deri, merkezi sinir sistemi, göz ve kalp gibi organlar olabilir. Hastalık durumunda, yüksek ateş eklemlerde şişlik, sıvı birikimi, hareket etmede zorluk görülür.
Bir kısım hastalarda hastalığın belirtileri tedaviden aylar ya da yıllar sonrada devam edebilir. Bu belirtiler kas ağrıları, kireçlenme, boyun tutulması, zihinsel arazlar, sinirsel şikayetler ve aşırı yorgunluk şeklinde olabilir. Ayrıca virüsün kansere neden olduğu şeklinde bulgulara da rastlanmıştır.
Köpek sahipleri kendi sağlığını riske atmamak, köpeklerini de kene kaynaklı zoonoz hastalığından korumak için aşılatmalılar. Düzenli olarak kene kontrolü yapılsa da onlar için hazırlanan lyme aşısı aşı programına mutlaka eklenmelidir. Köpeklerde insanlardaki gibi ölümcül durumlar söz konusu değildir. Hastalığa ait semptomlar spesifik değildir. Şiddetli olmayan semptomlar pek çok bakteriyel hastalık ile karıştırılabilir. Yüksek ateş, halsizlik, bitkinlik, iştahsızlık, anemi, topallık, arthritis semptomlar arasındadır. Uzun süreli doğru antibiyotik kullanımı ile hastalığın tedavisi mümkündür. Zoonoz hastalığından korunmak için düzenli kene kontrolü ve lyme aşısının yapılması önemlidir. İlk aşılama, 3 aylığı doldurmuş köpeklerde 21 gün arayla 2 doz şeklinde yapılır. Aşının 1 yıl koruyuculuğu vardır. Yılda bir kez tekrar aşılama yapılmalıdır. Kene mücadelesi için düzenli olarak keneye karşı etkili spot on damlalar uygulanmalıdır.