Her bebeğin doğduğu andan itibaren vatandaşlık hakları vardır. Doğum ilanı, eğer evli bir çiftten söz ediliyorsa, ya anne ya da baba tarafınadan, eğer evli değillerse her ikisi tarafından yapılır.
Doğum bildirimini gerçekleştirmek için aşağıdaki prosedür uygulanır:
- Doğum olayından itibaren en geç 1 ay içinde çocuğun anne ya da babası, anne baba ölü ise vasisi tarafından nüfus müdürlüğüne bildirimde bulunulur.
- Kayıt sırasında müracaat eden anne veya babanın kimliği ile var ise ilgili hastaneden verilen doğum raporu yeterlidir.
- Doğum olayının 30 gün içinde bildirilmemesi halinde para cezası uygulanır.
Özel durumlar:
- Nikah işleminden önce gerçekleşen doğumlarda nüfusa kayıt için anne ve babanın birlikte müracaat etmesi gerekir.
- Nüfus kütüklerine 6 yaşına kadar kayıt edilmemiş olan çocukların yaş tespiti için nüfus müdürlüğüne getirilmeleri gerekir.
- Nüfusa kayıtlı olduğu yerin dışında ikamet edenler bulundukları yerdeki nüfus müdürlüğüne başvurarak çocuklarını yazdırabilirler.
- Yurt dışında doğan çocukların nüfusa kayıt işlemleri, vatandaşların bağlı bulundukları başkonsolosluklar veya kansolosluk şubeleri aracılığıyla yaptırılabilir. Söz konusu işlem yaptırılmadığı takdirde, çocuklar Türk vatandaşı sayılmaz ve mirastan yararlanamaz.
- Yabancılarla evli Türk vatandaşları çocuklarına eşiyle anlaşarak biri Tğrk, diğeri yabancı olmak üzere çift isim koyabilirler. Sadece yabancı isim konulduğu takdirde, nüfus müdürlüğünün, ismin değiştirilmesi için ikaz etme yetkisi vardır.
- Ana ve baba ayrı dinlerde ise aralarında bir anlaşmaya vararak çocuğun dini konusunda karar vermeleri gerekmektedir. Anlaşamazlarsa din hanesi boş bırakılabilir. Çocuk 18 yaşına gelince kendi tercihini yazdırabilir.
Başvuru için gerekli belgeler:
1. Anne veya babanın nüfus cüzdanı,
2. Çocuğun doğum belgesi,
3. Anne veya babanın direkt başvurusu.