Okunma Sayısı: 11055
CANLI YORUMLAR

YAZ KAMPLARI EKONOMİSİ

Potansiyel çok büyük

Yaz aylarının gelmesiyle hareketlenen kamplara her yıl 400 milyon dolar harcanıyor. 17 yaş altı öğrenciler tarafından büyük ilgi gören kamplara yılda 1.2 milyondan fazla öğrenci katılıyor.

Türkiye’de özel kampların sayısının hızla arttığını söyleyen Geleceğin Yıldızları Genel Müdürü Osman Gözet, “Ancak özel sektör dışında birçok okul, vakıf ve devlete ait kamplar bulunuyor. Bunlarla birlikte sayının 10 bine ulaştığı tahmin ediliyor. Türkiye’deki kamplara 53 farklı ülkeden öğrenci katılırken, 30 bin Türk öğrenci yurtdışındaki kampları tercih ediyor. Bu kamplarda daha çok dil okulları oluyor” dedi.

Türkiye ekonomisinin yeni yıldızının 'yaz kampları' olabileceğini söyleyen Osman Gözet, şöyle konuştu:

“Çocuklara ve gençlere yönelik yaz kampları son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla gelişiyor. Aileler çocuklarının hayatı tanıyabilmeleri, yeni beceriler geliştirmeleri ve sosyalleşmeleri için yurtiçi kamplara giderek daha fazla ilgi gösterirken, pek çok aile de çocuklarının lisan öğrenmesini, farklı ülkelere seyahat etmesini, dünyaya açılmasını ve hayata keşfederek bakmasını istiyor. Yaz kampları, tatil ve eğitimin bir arada verildiği en güvenli aktivitelerin başında geliyor. Gençler kamp programları dâhilinde spor, sanat, lisan ve liderlik gibi konularda uzman eğitmenlerden dersler alıyor ve yeni arkadaşlıklar kuruyor.”

Kampların bulunduğu ülkeye önemli bir gelir sağladığını anlatan Osman Gözet, şunları anlattı: “Katılımcıların gıda, konaklama, ulaşım sektörlerinde ek istihdam yaratıcı etkileri görülüyor. Sektörün büyümesi üniversite öğrencilerine ve eğitimcilere yazın çalışma imkânı da sağlıyor. Türkiye’den her yıl 30 bin öğrenci gelişim kamplarına katılmak için yurt dışına gidiyor. Yaz dönemi ile birlikte kampçılık hareketlenirken, bu kamplar için yılda 100 milyon dolar civarında döviz, yurt dışına çıkıyor.”

Hürriyet Gazetesi'nden Ceyhun Kuburlu'nun haberine göre; Türkiye’de kamp işletmeciliğinin yeni gelişen bir sektör olduğunu söyleyen Osman Gözet, şu değerlendirmeyi yaptı: “Henüz çok genç ancak çok büyük bir potansiyele sahip ve gelecek vaat ediyor. Türkiye coğrafi konumu, sahip olduğu doğal ve kültürel değerler zenginliği ile farklı ülkelerden gençlerin tatillerini geçirmek isteyecekleri yerlerin başında geliyor. Üstelik Türkiye’nin ulaşım ve vize kolaylığı, fiyatları önemli bir avantaj. Kamp işletmeciliği hem ekonomiye katkı sağlıyor, hem de istihdam olanağı yaratıyor. Türkiye’de 7-17 yaş arası 17 milyon çocuk ve genç var. Nüfusun yaklaşık yüzde 55’i 24 yaşın altında.”

YABANCI PAYI YÜZDE 20'YE ULAŞTI

Kamp sektörünün Türkiye’de de gelişme gösterdiğini anlatan Osman Gözet, şu bilgileri verdi:

“Geleceğin Yıldızları, 20 farklı ülkeden kampçılar ve kamp eğitmenlerini Türkiye’de buluşturdu. Türkiye’de 1989 yılında yurtdışından gelen kampçı oranı yüzde 15 iken, bu oran bu yıl yüzde 20‘yi aşmış durumda. Bu yıl gerçekleşecek yaz kamplarına 20’den fazla ülkeden gençler ve eğitimciler katılacak. Bu ülkeler arasında ABD, İzlanda, Litvanya, Almanya, Avrupa’nın birçok ülkesi, Azerbaycan, Gürcistan, Tayland ve Filistin de var.”

Türkiye’deki kampların 400 milyon dolarlık bir ekonomi yarattığını söyleyen Osman Gözet, “ABD’deki 15 bin kampa katılan 10 milyondan fazla çocuk 22 milyar dolarlık bir yaz ekonomisi yaratıyor. Türkiye ile karşılaştırdığımız zaman bu alanın da gelişmeye ne kadar açık olduğunu görmek mümkün. İngiltere’de de önemli bir pazar bulunuyor. Bu ülkeler daha çok yabancı dil için tercih ediliyor. Türkiye ise çevre ülkelerden öğrenci çekiyor” diye konuştu.

RAKAMLARLA KAMP SEKTÖRÜ

  • Türkiye’de 1.2 milyon çocuk yaz kamplarına katılıyor
  • Sektörün büyüklüğü 400 milyon doları buluyor
  • Kampçıların yüzde 20’sini yabancı öğrenciler oluşturuyor
  • Her yıl yabancı dil için 30 öğrenci yurtdışına çıkıyor
  • Bu öğrenciler 100 milyon dolar para harcıyor
  • ABD’de 15 binden fazla kamp bulunuyor
  • 10 milyon öğrenci bu kamplara katılıyor
  • Sektör ABD’de 22 milyar dolarlık ekonomi yaratıyor.
  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BEBEKLERDE UYKU SORUNU
UYUMASINA YARDIM EDİN
DİĞER SULAR HANGİLERİ?
SAĞLIK BAKANLIĞI AÇIKLADI
BUNLARI SAKIN YAPMAYIN
10 KUSURLU HAREKET
GOOGLE'DAN
ÖĞRETMENLER GÜNÜ JESTİ
TUVALETTE MESAJ ÇEKENLER
DİKKAT, SAYINIZ ARTIYOR!
GÖZLER KALBİN AYNASI
KADINLARIN HİSLERİ BELLİ
BOTOKS AĞRI YAPAR MI?
YANIT GAZİ ÜNİ.'DEN GELDİ
BU ÖNLEMLER RAHATLATACAK
İSTANBULLUNUN TRAFİK KRİZİ
ÜCRETLİ RANDEVUYA YALANLAMA
BAKANLIK AÇIKLADI

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
25 GÜNDE 48 KADINA KORUMA
BAYRAMDA BU YOLLARA DİKKAT
35 İLDE YIKIMLAR BAŞLIYOR
KÜRTÇE SEÇMELİ EĞİTİM
İLGİLİ VİDEOLAR
ÇOCUK GELİNLER
İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ
BİZDEN HABERLER 12.07.2011
BİZDEN HABERLER 18.07.2011
OJENİZ NE RENK OLSUN
O KADAR DA SÜPER DEĞİLLER
23 NİSAN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :