Hepimiz hayatımızın belli bir döneminde kadın hastalıklarıyla ilgili problemler yaşamışızdır. Bu problemler bazen bize önemsiz gibi görünse de, günlük hayatımızı etkileyen ciddi sorunlara dönüşmemesi için bir doktora danışmakta fayda var.
Doktora gitmek için altın değerinde 10 neden:
Düzenli kontroller: Cinsel hayatı başlamış her hadının mutlaka 6 ayda bir jinekolojik muayene olması, en az yılda bir kez smear testi yaptırması, meme muayenesi ya da meme ultrasonografisi yaptırması gerekmektedir.
- Adet düzensizliği: 21 günden kısa, 35 günden uzun süren adet dönemi anormal olarak değerlendirilir. Ara kanamaların olduğu, adet kanamalarının çok fazla ya da çok az olduğu ve hiç adet görülmediği durumlarda mutlaka doktora gidin.
- Anormal vajinal akıntı: Her kadın, hayatının bir döneminde basit vajinal enfeksiyonlarla karşılaşır. Bu tür enfeksiyonlar vajen florasının bozulmasıyla oluşur. Enfeksiyonlar kendilerini sarı-gri renkli, anormal kokulu akıntı ve kaşıntı yoluyla belli eder.Bu gibi durumlarda jinekoloğunuza gidin.
- Genital bölgede siğil: Genital siğil, daha çok cinsel yolla bulaşan human papilloma virus (HPV) sebebiyle oluşur. Son derece yaygın olan bu virüsün 100’e yakın çeşidi vardır. HPV, siğilin yanında rahim ağzı kanserine de neden olabilir. Ciddi bir sorunun habercisi olabileceği için doktorunuza görünün.
- Kasıklarda şiddetli ağrı: Şiddetli kasık ağrılarının nedeni, yumurtalık kistleri olabilir. Kistlerin pek çok çeşidi vardır. Bunların birçoğu iyi huyludur ama yine de jinekoloğunuza başvurun.
- İlişki sonrası vajinal kanama: Cinsel ilişki sonrası kanama ciddiye alınması gereken bir bulgudur. Çünkü bu bulgu, rahim ağzı yaralarının ya da rahim ağzı (serviks) enfeksiyonlarının belirtisi olabilir. Ayrıca rahim ağzı kanserlerinin ve rahim ağzı kanseri öncül hücrelerinin de bir belirtisi olabileceği için, böyle bir durumla karşılaştığınızda uzmanınıza görünün.
- Sonradan oluşan adet ağrıları: Her kadın ilerleyen yaşlarda ve sonradan ortaya çıkan adet ağrılarıyla karşılaştığında bunun altında yatan nedeni araştırmalıdır. Çünkü ilk akla gelen rahim iç dokusunun rahmin dışında bulunması durumudur.
- Aile planlaması: Zamansız bir gebelikten korunmak için, doktorunuza başvurarak size en uygun doğum kontrol yöntemini seçmelisiniz.
- Memede ele gelen sertlik ve ağrı: Hayatları boyunca her 10 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski bulunuyor. Bu sebeple her ay adet dönemizin sonrasında kendi meme muayenenizi yapmalısınız. Karşılaşacağınız bir sertlik durumunda doktorunuza görünün.
- Menopoz: Kadınların hayatını etkileyen pek çok şikayete neden olan menopoz, sıcak basması, ruhsal ve cilt değişimleri, uyku düzensizlikleri gibi bulgulara sahiptir. Bu bulguların doğru yönetilmesi ve dönemin iyi planlanması için jinokoloğunuzun öneri ve muayenesine ihtiyacınız olacak.
Rahim ağzı kanseri, yapılan düzenli taramalarla önlenebilen tek kanser türüdür. Bu yüzden jinekolojik muayenenizi aksatmamanızda ve aşı olmanızda yarar var.