Okunma Sayısı: 9467
CANLI YORUMLAR

ÇOCUKLARDA ÖZSAYGIYI ÖLÇMEK

Özgür birey olacaksa...

Özsaygı eksikliği, ardı ardına gelen hatalara, hata beklentisine, kendine güven kaybına ve suça neden oluyor. Bu yüzden çocuklardaki özsaygının düzeyi göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. 1967 yılında ABD’li psikolog Stanley Coopersmith, özsaygının oluşumunu etkileyen faktörleri araştırırken çocukların kendine güvenle ilgili algılarını ölçmeye yarayan bir anket hazırladı. Çalışmasının daha sonraki aşamasında da her çocuğun anne babasıyla olan ilişkisini analiz etti. ‘The Antecedent - Özsaygının Soyağacı’ adlı kitabında çalışmasına ait bulguları sıralayan Coopersmith, özsaygı düzeyi yüksek 10 ve 11 yaşlarındaki erkek çocukların böyle olmalarını sağlayan faktörleri şöyle sıralıyor:

• Anne babaları tarafından yüksek derecede kabul, onay ve şefkat görüyorlar.

• Anne babaları erkek çocuklarının davranışları için açıkça belirlenmiş sınırlamalar koyuyor.

• Anne babalar yanlış giden bir şeyler olduğunda bu çocukları cezalandırarak ya da zorlayarak disipline etmek yerine, onlara zaman ayırarak açıklamalarda bulunuyor.

• Bu çocukların anne babaları, aileyle ilgili kararların alınacağı süreçlere çocukları da katarak, onlara yeterince söz hakkı veriyor. Böylece çocuklarının fikirlerine ne kadar değer verdiklerini göstermiş oluyorlar.

Araştırmanın sonuçlarına göre özsaygı düzeyi düşük olan çocuklarda ise tam tersi bir durum söz konusu. Bu çocuklar birey olarak ya hiç ya da çok az dikkate alınan, baskı yoluyla yönetilen ya da davranışlarına hiç sınır koymayan ailelerden geliyorlar. Coopersmith, anne babaları tarafından genelde takdir edilmeyen bireyler olduklarını hisseden bu çocukların kendileri hakkında yetersiz olduklarına dair bir fikir geliştirdikleri sonucuna da varıyor.

Araştırma, önceden belirlenmiş sınırlar içinde, belli bir derecede özgür davranmalarına izin verilen ve bir birey gibi saygı gören çocukların özsaygılarının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Coopersmith’in bu ufuk açıcı çalışmasının sonuçları, halen yürütülen diğer araştırmalarla da destekleniyor. 

 

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BİSİKLETE BİNMEYİ ÖĞRENSİN
ZOR DEĞİL SİZ YARDIM EDİN
ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTEYKEN
ÖNEMLİ OLAN ZAMAN DEĞİL
KALP KRİZİ RİSKİ
NE KADAR YAKIN?
HAMİLELİKTE 41. HAFTA
İÇERDE MUTLU DEĞİL...
BEBEK İSTİYORSANIZ...
BU BESİNLERİ TÜKETİN!
BEN, BEBEĞİM VE DİĞERLERİ
ÇOCUĞUNUZU YANLIŞ SEVMEYİN
YAKINLIK KURARKEN DİKKAT
BAKICI KURBANI OLMAYIN
REFERANS ÖNEMLİ!
ARKADAŞLARINA VURUYOR!
ŞİDDET ESNEKLİK KABUL ETMEZ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
"MAAİLE YİYORUZ"
BİRAZ SOFRA ADABI LÜTFEN!
KORKUYORSA VE UYUMUYORSA
KENDİNE NASIL GÜVENECEK?
ROBOT SEVGİLİLER
GERÇEK Mİ OYUNCAK MI?
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :