Saygıyı öğrenmek
Başkalarına saygı gösterme kabiliyetine sahip herkes, hem çocukluk çağında hem de yetişkinlik döneminde başarılı ilişkiler kurabilir. Çocuklara saygı kavramını öğretmek çok basit bir biçimde yapılabilir. Örneğin insanlara saygı duymanın başkalarının duygularını kendi duygularımız kadar anlamaya çalışarak, onlara kendimize davranılmasını istediğimiz gibi davranarak, bazen öncelik tanıyarak, her zaman aynı fikirde olmasak bile bakış açılarını dinleyerek, kibar ve nazik davranarak sağlanabileceğini çocuğumuza açıklayabiliriz.
Çocuğunuza diğer yetişkinlere gösterdiğiniz gibi saygı duyarsanız, kendinizden yola çıkarak öğretmenin en güzel örneklerinden birini ortaya koymuş olursunuz. Çocuğunuza çok yumuşak davranarak saygı gösterdiğinizde kafasını karıştırırsınız. Yumuşak davranmakla saygı göstermek birbirinden oldukça farklı iki davranış türüdür. Saygıyı evin içindeki kurallar ve belli bir disiplin çerçevesi içinde de mükemmel bir biçimde göstermek mümkündür.
Bu yüzden bugünden başlayarak ona daha fazla saygı göstermeye çaba gösterin. Örneğin kendi fikirlerini sözü kesilmeden ve kafası karışmadan ifade etmesi için onu cesaretlendirin. Kimi zaman kendi bildiği gibi yapmasına izin verin. (Ama her zaman da değil. Çünkü size ne kadar riayet etmesi konusunda kafası karışabilir.) Sevdiği şeyleri takdir etmeye çabalayarak, diğerlerinden niye hoşlanmadığını ya da moralinin neden bozuk olduğunu anlamaya çalışın. Ona "lütfen" ve "teşekkür ederim" demeyi unutmayın ve çocuğunuza daha fazla saygı duymak için bilinçli bir çaba gösterin. (Bütün bunlar genelde yaşıtlarımıza gösterdiğimiz incelikler olmakla beraber, çocuklarla iletişim kurarken de aynı derecede önemlidir.)