Son dönemde organ nakilleri ile yatıp kalkar olduk. Yüz nakli, uzuv nakli haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Organ bağışı erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da önemli bir sorun.
Milliyet gazetesinden Ayşegül Doğan At’ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Muzaffer Sıryar’a göre, son dönemde böbrek yetmezliğinin çocuklarda da yaşanması, çocuklarda da organ naklini gerektiriyor.
2008 verilerine göre konuşan Sıryar, 2008 yılında toplamda 854 çocuk organ nakli adayı olduğunu söylüyor ve 2008 yılı içerisinde 87 çocuğa böbrek nakli yapılabildiğini söylüyor. Çocuk hasta sayısıyla kıyaslandığında bu nakil sayısının çok yetersiz olduğu görülüyor. Küçük çocuklara erişkinlerden organ alınarak nakil yapmakta bazı güçlükler var. Bu yüzden sayının artırılması maalesef mümkün olamıyor. Bu nedenle çocuk kadavralardan alınacak organlarla nakil yapılmasının önemi bu yaş grubunda çok daha fazla öne çıkıyor.
Sıryar’ın verdiği bilgiye göre, çocuklarda en çok böbrek ve karaciğer nakilleri yapılıyor.
Küçük çocuklarda (0-5 yaş) yapılan böbrek naklinin cerrahi tekniği büyüklerde yapılanlara göre farklılık gösteriyor.
Bu yaş grubuna kadavradan alınan organlar naklediliyor. Organ bulunamaması hariç herhangi bir kısıtlama söz konusu değil. Sıryar, ameliyata hazırlık dönemindeki işlemler çocuk nefrolojisi uzmanları tarafından yapılması gerektiğini söylüyor ve ekliyor; “Ameliyat sonrasında hastayı birlikte takip etmelidir.”
Çocuklarda nakil yapmanın en zor kısmı ise organ bulunamaması. Bunun dışında anatomileri daha küçük, damarları da daha ince olduğu için daha hassas bir çalışmayı gerektiriyor. Örneğin çocukların daha büyük damarlarına organın damarı dikiliyor. Cerrahi olarak sıkıntı yaratabiliyor ve bu yüzden daha özellikli bir cerrahi teknik uygulamayı gerektiriyor.
Diyalizin sakıncalarının hepsinin çocuklarda da görülüyor. Bu nedenle çocukların gelişmesi geriliyor. Yaşadığı hayatın kalitesi düşüyor, iyi beslenemiyor, yaşıtlarının yaptığı aktivitelere katılamıyor, her oyunu oynayamıyor ve spor yapamıyor.
Nakil sonrasında ise ailelere büyük görev düşüyor. Yani ailenin bilinçli olmasının yanı sıra, ameliyat sonrası kullanılacak ilaçlarla ilgili gerekli özeni göstermesi gerekiyor.
Nakilden üç ay sonra çocuklar okula gidebiliyor ancak enfeksiyondan korunması şart. Aynı zamanda bu çocukların hayat boyu ilaç kullanması da söz konusu.