Bu aralar nereye baksam insanlardaki dövmeleri incelerken buluyorum kendimi. Rengârenk, çeşit çeşit, boy boy, desen desen yürüyen ayaklı tablolar geçiyor sanki yanımdan. Merak ettim acaba neden insanlar dövme yaptırırlar diye, biraz sordum, biraz araştırdım. Genel olarak, bu dünyada tek olduklarını ya da aidiyet hissettiği grubu simgelemek amacıyla dövme yaptırdıkları anlattılar. Dövme yaptırmanın sadece iki sebebi olamaz diye düşündüm ve biraz daha araştırdım: Genel olarak dövme yaptırmanın veya yaptırma isteğinin altında insanlara kendi kişiliği, inancı, arzuları hakkında mesaj vermek, insanları etkilemeye çalışmak, diğerlerinden farklı görünmek, kendini kanıtlamaya çalışmak, en ilginci kişinin kendisine karşı duyduğu öfke ve saldırganlığın bir işareti olmasının yanı sıra dikkat çekme isteği olabileceğini buldum.
Her ne kadar 5000 yıllık bir geçmişi olsa da, dövme yaptırmak, modern toplumlarda, 90’lı yıllara dek, çeşitli alt-kültürlerin bir başkaldırı davranışı olarak yorumlanıyordu. Öte yandan, son yıllarda dövme, bütün sosyal sınıflar ve çeşitli kültürler tarafından yaygın olarak kullanılan, oldukça popüler bir tür kendini ifade etme aracına dönüşmüştür diyebiliriz. Ancak dövme yaptırmada kültürden kültüre ciddi farklılıklar görüldüğünü unutmamak gerekir. Mesela Japonlar'da dövmesiz bir vücut boş bir tuval olarak adlandırılırmış; oysaki Rus hapisanelerinde dövme bir özgeçmiş olarak kullanılırmış ve her bir dövmenin çok açık bir anlamı ve açıklaması varmış.
İnsanlar dövme yaptırmanın bağımlılık halini aldığını ve bir taneyle yetinmeyip "iki, üç..." deyip neredeyse boş yer kalmayıncaya kadar yaptırdıklarını söylerler. Bence bu şehir efsanesini iki şekilde açıklayabiliriz: Tabii ki 18-20 yaşındaki düşünce ve kimlikle yapılan dövme, 25-30 yaşındaki düşünceyle aynı olmadığı için insanlar yeni düşünce, istek ve arzularını bedenlerine kazıtmak isteyeceklerdir ya da kişi gerçekten dövme seviyordur ve daha fazlasına sahip olmak istemiş olabilir. Neticede insanların birden fazla düşünce, istek, arzu ve aidiyet duyguları vardır.
Dövme yaptırmak isteyenler için küçük bir hatırlatma; yaptırmak istediğiniz dövmeyi, yerini, şeklini, rengini ve sizi dövecek olanı çok çok iyi seçmelisiniz çünkü dövmenizin vücudunuzdan hiç çıkmayacağını kabul ederek o koltuğa oturmalısınız. Dövme silme yöntemlerine güvenerek yaptırılan dövmeleriniz ileride sizleri hüsrana uğratabilir. Dövme sevenlere ve hâlihazırda dövme sahibi olanlarada iki film önerim olacak: Polisiye, drama ve gerilim sevenler için Robert Schwentke'nin yazıp yönettiği “Tattoo” filmi (2002) ve mafya ve suç filmleri sevenler için yönetmenliğini David Cronenberg’in yaptığı 2007 yapımlı “Eastern Promises” filmi.
Yazımı bitirirken dövme yaptırmak isteyenlerin dövme konusuyla ilgili geniş çaplı araştırma yapmalarını tavsiye ederim. Evet, dövme hoş ve hatta “cool” olabilir ancak ömür boyu taşıyacağınız bir deseni seçerken çok dikkatli olmanızı öneririm.