1946’da Çankırı’nın Eskipazar ilçesinde doğdu. Hasanoğlan ve Pazarören öğretmen okullarında eğitim gördü. Öğretmen okulundan sonra dört yıl ilkokul öğretmenliği, daha sonra da Gazi Eğitim Enstitüsü'nü bitirmesinin ardından çeşitli il ve ilçelerde Türkçe-Edebiyat öğretmenliği yaptı. 1981'de sıkı yönetimce tutuklanarak görevine son verildi. Aynı yıl, TCK'nın 141, 142 ve 146. maddelerinden yargılandı. Cigerhun'un şiirleri üstüne yazdığı bir yazısından ötürü 142. maddeden kısa bir süre hüküm giydi. Kitapçılık, yayıncılık yaptı, çeşitli yayınevlerinde yönetici ve editör olarak bulundu. 1993'te mahkeme kararıyla öğretmenliğe döndü ve emekli oldu. İlk şiiri 1961'de yayımlandı. 1972'de yayımlanan ilk yazısına Varlık Dergisi Eleştiri Ödülü ikinciliği verildi. 1980'de Hüznün isyan Olur kitabına Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü (Metin Altıok'la birlikte ); Saklı Kalan adlı kitabına da 1982 Yazko Şiir Özendirme Ödülü verildi. Özellikle 1972'den sonra, birçok edebiyat dergisinde yazılar, şiirleri yayımlandı. Türkiye Yazıları dergisi ( Mart 1983, sayı: 72 ) şiiriyle ilgili bir özel sayı yayımladı.
Şair, edebiyat öğretmenliği yapmakla kalmamış, edebiyatla iç içe yaşayarak, Aşk'ı ve Devrim'i yaşatmıştır. Neden mi Aşk ve Devrim diyorum; Ahmet Telli'yi anlatırken iki kelime geçiyor aklımdan, Aşk ve Devrim... ‘Aşk’ı yazan bir şair ‘Devrim’e de hazırlık yapmış sayılır bir bakıma. İşte Telli'yi bu şekilde tanımlayabiliriz.
Söylemeyi, yazmayı göze aldığı kadar yaşamayı da göze almanın şiiridir Telli’ninşiirleri... Yani ‘cesaret’in şiirileridir.
Romantik ve başkaldırıcı şiiriyleriyle Attilâ İlhan'a yakın durduğu söylenebilir. Özellikle de “Özletiyor Seni Bu Yağmurlar” şiiri, Atilla İLHAN'ın esintisi olduğunu söyleyebilirim.
“Özletiyor Seni Bu Yağmurlar” şiirinin iki kıtası;
(...)
Burada yağmur yağıyor
Aralıksız yağıyor günlerdir
Ama sen yine de şemsiyeni
Almadan gel ilk otobüsle
Buğulanan camlara usulca
Yüzünü çiziyorum ki yüzün
Bir yağmur damlası olup
Düşüyor yapraklarına gülün
(...)
Atilla İLHAN'ın “Ben Sana Mecburum” şiirinde ki gibi, aşk, ve hasret olarak bir manzara çıkıyor karşımıza...Hayallerinizde şekillendirin. Bu şiir, sadece sevgiliye özel değil. Hislerinize yön vermez kelimeler, siz anlam yüklersiniz. Hayal edersiniz. Özlediğiniz ve beklediğiniz belki kardeşiniz, arkadaşınız, annenizdir. Ahmet Telli'nin buşiirin de özlediğiniz her kim ise, onu hayal edebilirsiniz.
Ahmet TELLİ'nin şiirlerini okuyarak, anlamak ve anlatmak gerek
Ne dersiniz..?