Çikolata; özellikle çocukların yoğun ilgisini çekmekle birlikte, tüm yaş grupları tarafından beğeni ile tüketilen bir gıda maddesidir. Dilinizin üstünde saf bir parça çikolatayı, yavaş yavaş eritip, o coşku verici tadı sindire sindire almak hayatın oldukça keyif verici yanlarından biridir.
3000 yıl önce Amerikan Aztek ve Mayalar çikolatanın elde edildiği, kakao tanelerinin yetiştiği, kakao ağacını theobroma'yı yetiştirdiler.
Çikolata ağzına kadar, polyphenol diye adlandırılan ve içinde procyanidins, epicatechin, catechin olan antioksidan bileşim dizileriyle doludur. Meyve, sebze, şarap ve çay da polyphenol içerir, fakat çikolata ve kakaodaki miktar oldukça fazladır.
Sadece lezzetli değil, yararlı da..
Çikolata sadece muhteşem lezzetli bir yiyecek değil, aynı zamanda yararlı da. Çikolatanın kanseri önlemede, kalp hastalıklarını engellemede, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede rol oynadığı belirtiliyor. Aynı zamanda duygusal anlamda da kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor. Çikolata kanın akışkanlığını arttırdığı, damarları açtığı, metabolizmanın ürettiği kalp hastalıkları ve kansere yol açan zararlı moleküllerle vücudun savaşma gücünü arttırdığı da biliniyor.
California Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, çikolatanın içinde bulunan flavonoid bileşiminin damar kaslarını rahatlattığı ve dolayısıyla damarların daha fazla açıldığını tespit edildi. Buenos Aires Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, çikolata yiyenlerin damarlarında serbest radikallerin yol açtığı zararların, çikolata yemeyenlere oranla daha az olduğunu belirtildi. California Üniversitesi Kalp Hastalıkları Departmanı'nda, hayvanlar üzerinde yürütülen bir çalışmada, damar sertliği denilen ve kalp hastalıklarına yol açan rahatsızlığın çikolata ile azalabileceği gösterildi.
Çikolatayı karşı konulmaz yapan ne?
Kızgın ya da depresifken biraz çikolata yiyince, kendimizi daha iyi hissederiz. Çünkü çikolata phenethylamine (PEA) içerir. Phenethylamine ise sinir sistemini uyarır, ağrıları dindirir ve insanın kendini daha iyi hissetmesini sağlar.
Mutluluk hissi
Çikolata aynı zamanda uyarıcı ve keyif vericidir. Çikolata beyindeki serotonin seviyesini arttırır, ve mutluluk hissi verir. Kadınlar bu konuda daha duyarlıdır.
Çikolatadaki kalori ve şeker durumu nedir?
Acaba "aşırı" çikolata tüketmek zararlı mı? Bu sorunun yanıtı, kilo aldırıcı bir özelliği olduğu için, ne yazık ki "evet". Çünkü çikolata, içeriğinde çok fazla şeker bulunduran, oldukça kalorili bir yiyecek. Tabii bu çikolatanın çeşidine de bağlı. İyi kalite çikolatalar kakao yağından yapılırlar ve kullanılan diğer doymuş yağlara nispeten yaklaşık üçte bir daha az kalorilidirler. Doymuş yağlar, kötü kolesterol (LDL) içerdiğinden kandaki kolesterol miktarını yükseltir. Ancak tüm çikolataların kakao yağından yapılmadığını unutmamak gerekir. Emin olmak için çikolatanın içeriğini okumakta fayda vardır. Özellikle bitter çikolata, daha az doymuş yağ içerdiği için daha doğru bir tercihtir. Çikolatadaki şeker miktarı oldukça yüksektir. İçindeki işlenmiş şeker kandaki şeker seviyesini yükseltir ve kilo yapar. Diyabetik olanları, çikolatadan vazgeçemeyen ama şeker almak istemeyenler için alternatif olabilir. Çikolata aynı zamanda uyarıcı bir madde olan kafein içerir.
Çikolata sağlıklı bir yiyecek mi?
Çikolata sağlık için gerekli birçok mineral, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko, polifenoller ve bakır içerir. Ancak tabii çikolatanın içindeki yüksek şekeri ve kaloriyi de göz ardı etmemek gerek. Çikolata tüketimi konusunda da aşırıya kaçmamalı ve sağlıklı beslenmenin en önemli koşullarından birinin bu olduğunu asla unutmamalıyız.