Yaza dair en sevdiklerim şunlardır:
- Balkonumu yerleştirme, süsleme heyecanı…
- Balkonda hafif esintiyle beraber zeytinyağlı açıkbüfesi: Enginar, barbunya, taze fasülye, kızartma tabağı illa ki domates sosu ve sarımsaklı yoğurt. Ha tabii yalnız başına olmaz, tercihen sevdiklerim ve bir kitap, ya da dergi eşliğinde…
- Ailecek balkonda mangal keyfi…
- Yazlık çiçekli, renkli elbiseler ve dolgu topuk ayakkabılar…
- Neva ve Merva’nın giydiği elbisenin altına çorap giymek zorunda kalmamaları (Çorap uydurma işini sevmiyorum, ayrıca küçük çocuklar sürekli çorap kaçırıyorlar-doğal olarak-)
- Parmak arası terlikler (Evde, plajda, alışverişte, her yerde!)
- Deniz kenarında dudağımda tuz tadıyla kitap okumak ve Neva ve Merva’yla ilgilenme işini bir süreliğine İbotane’ye bırakmak. (Bilmeyene duyurulur: Kendisi yaklaşık 8 senedir eşim olur, benimle bir arada yaşayabilecek yegane kişi odur sanırım.)
- Tatile gittiğimizde kızlarla beraber her akşam usanmadan, dakikalarca trambolinde zıplamak. (Elbise giydiysem içime tayt giymeyi ihmal etmeden!)
Bu liste uzaaar gider.
Peki siz neleri özlediniz yaza dair? Yaz denince ilk aklınıza gelenler nedir?
Dilerseniz bu hayalleri bir kenara bırakıp, asıl mevzuya gelelim…
Tüm bunları keyifle yapabilmek, daha doğrusu alacağımız keyfi katlamak istiyorsak balkonumuzun içimize sinen bir hâl alması gerek. Bakınca budur deyip, içine atlamak isteyeceğiniz bir balkon istiyorsunuz doğal olarak. İşinizi bir nebze kolaylaştırabilmek için Haziran ayındayız, tam sırası diye düşünüp sizlere bir balkon dosyası hazırladım, buyrun buradan:
Balkonlar için tüm markalar koleksiyonlarını getirmeye başladılar. Balkonumuzu yaza hazırlarken önce bir liste oluşturalım ve bir tarz belirleyelim.
Provans tarzını benimseyeceksek ferforjeler, beyaz sandalyeler, duvarlarda romantik gül desenli tablolar(English Home veya TepeHome’dan edinilebilir; ben kendim de yaparım derseniz dekoratif boyama teknikleri bir objeye tatbik edilebilir.) ve ille de çiçek olmalı.
Bence en kolayı eklektik olmak, her telden çalabilir, bir akıma bağlı kalmadan beğendiğiniz ne varsa alabilirsiniz, tabii göz zevkini bozmamak kaydıyla!
Beyaz ve sade mi, yoksa rengarenk ve modern bir balkon mu istiyoruz buna karar verdiysek listemize geçebiliriz:
1. Balkon mobilyası ihtiyacınız varsa yapı marketlerin yanı sıra Ikea, Mudo gibi alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Ica’da da çok güzel ürünler var, ancak bu saydığım yerlere göre fiyatlar daha yukarıda…
Hasır görünümlü rattan koltuklar rahat oldukları kadar, kullanışlı da çünkü yağmur çamur demeden senelerce size ve tüm ağırlığınıza hizmet ediyorlar. Bizim Mudo’dan aldığımız hasır görünümlü koltuklarımız tam 5 senedir kızlarımın her türlü işkencesine, zıplamasına, yağmura ve kara başarıyla göğüs gerdi. Küçük bir hatırlatma: Ayakların metal olmamasında fayda var, paslanma olabiliyor.
Ferforje sandalyeler cici görünümleri kadar rahat değiller belki, ama özellikle küçük balkonlar için çok uygunlar.
Tik sandalyeler senelere meydan okuyor, tabii bakımlarını ihmal etmezseniz…
Bir de piknik masaları var ki… Yeri olan için bundan güzel alternatif olamaz bence! Hele ki beyaza boyarsanız muhteşem oluyorlar!
Yazlık için düşünüyorum, bütçem de yok derseniz plastik sandalye düşünebilirsiniz, özellikle çocuklar için olanları çok tatlı!
2. Balkonunuzun üzeri kapalıysa ve yer döşemenizden memnun değilseniz, ama değişim için ciddi bir bütçe ayırmak istemiyorsanız yere bambu bir halı serebilirsiniz, ya da balkonum bahçe gibi dursun derseniz yapı marketlerden bulabileceğiniz çim halılar balkonunuzun havasını bir anda değiştirmek için birebirdir! Bunları elektrikli süpürgeyle temizlemelisiniz, çok titizseniz çim halılar size göre değil.
3. Minderlerinizi yenilemek istiyorsanız semtinizdeki yorgancıya uğramayı ihmal etmeyin. Dilerseniz beğendiğiniz bir kumaşı satın alıp gidersiniz, dilerseniz de oradaki alternatifleri değerlendirirsiniz. Bu arada siz de benim gibi çabuk sıkılan biriyseniz, minderlerinizin iki yüzünü birbiriyle uyumlu; ama farklı kumaşlarla kaplatabilirsiniz… Örneğin bir tarafı ekoseli, bir tarafı çizgili; bir tarafı çizgili, diğer tarafı puantiyeli; bir tarafı düz, diğer tarafı çiçekli vs…
4. Saksılar olmazsa olmaz… Önce renk için karar verin, rengarenk, birbiriyle kontrast oluşturabilecek iki renk, ahşap veya çelik… Saksılarınızı seçtiyseniz, şimdi sıraaa:
5. Evet sıra saksıların içine çiçek doldurmaya, balkonunuza hayat katmaya geldi. Belki de işin en zevkli kısmı! Balkonunuz güneş alan bir yerdeyse sardunya, begonya, karanfil, papatya, mine ve petunya uygundur. Sarkan çiçek isterseniz mine, petunya veya sakız sardunya alabilirsiniz. Yok balkonunuz gölge bir yerdeyse açelya, ortanca bulundukları ortama hem doldururlar hem de canlılık katarlar. Güneşli veya gölge yerler için adı geçen çiçekleri önermemin başlıca nedeni nazsız, uyumlu çiçekler olmalarıdır. Deneyimle sabittir.
6. Son olarak yaptığınız minder ve saksı seçimleriyle de uyabilecek birkaç aksesuar seçmekte sıra: Cüceler, Euroflora’dan ve yapı marketlerde bulabileceğiniz balkonlar için çok da büyük olmayan meşaleler, yastıklar, Paşabahçe ve Ikea’dan alabileceğiniz fenerler, değişik duvar saksıları/tablolar, sigara içen varsa kül tablası, belki bir servis masası… (Servis masası olarak duvara monte katlanabilir bir masa seçtik biz. Balkonumuz çok büyük sayılmayacağından böylece yeni çiçeklere ve bize yayılmaya yer kalıyor. Bu masayı kendiniz yapı marketlerden alabileceğiniz malzemelerle yapabileceğiniz gibi, Ikea’dan da temin edebilirsiniz.)
Birkaç hatırlatma: Tüm bu planları yaparken eğer vaktiniz varsa özellikle aksesuarlar için Eminönü’ne uğrayabilir, böylece hem keyifle vakit geçirir, hem de tasarruf etmiş olursunuz. Bir de birbirinden renkli alternatifler var, göz gezdirilmesi tavsiye edilir…
Balkonunuz hazırsa geriye elinize kahve ya da soğuk bir içecek alıp tadını çıkartmak kaldı!
Yani işin en tatlı kısmı!
N.U.R.
PiSi: Konuya bodoslama girdim, tanışma faslını sona bıraktım. Efendim, ben Nur Anaç, İbotane’nin eşi, 5 yaşındaki Neva ve Merva cadılarının annesiyim. Bundan böyle dekorasyon yazılarımla Nurungemisi’ndeyim. Siz de gelirseniz çok memnun olurum.