Ramazan aylarında uzun süreli açlığın arkasından yenen kızarmış besinler toplam yağ alımınızı arttıracaktır. Bunun yerine fırın, ızgara, haşlama veya buğulama gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, Ramazan'da midenin uzun süre boş kalması bazı mide hastalıklarını tetikleyebileceği veya var olan şikâyetleri arttırabileceğini söyledi. Açıklamada, yemeklerin pişirilme şekilleri gün boyu boş olan midenin korunmasında son derece önemli olduğu belirtildi.
Yemek yaparken kızartma veya kavurma gibi yöntemler yerine; fırında pişirme, ızgara, haşlama veya buğulama gibi yağsız pişirme yöntemlerini kullanmak çok daha yararlıdır. Pişirirken hayvansal yağlar yerine bitkisel yağları kullanmanız bu yağların içerdikleri yağ asitlerinden etkin bir şekilde yararlanmanızı sağlayacaktır. Sebzeleri haşladıktan sonra suyunu dökmek, vitamin ve minerallerin kaybına yol açar.
Makarnanın da haşladıktan sonra suyunun dökmek suda eriyen vitaminler olarak sınıflandırılan B vitaminlerinden kayıplara yol açmaktadır. Bu nedenlerle sebzelerin ve makarnanın haşlandıktan sonra suyu dökülmemeli, az su ile çektirme yöntemi uygulanarak pişirilmelidir. Kızartmaların olumsuz yönü yağ alımını arttırmanın yanında besinlerin içerdikleri protein ve vitamin kayıplarına yol açmasıdır.
Defalarca kullanılan kızartma yağlarının kanser yapıcı özellik taşıması nedeni ile bu yağlar 3 kereden fazla kullanılmamalıdır. Sebze yemeklerine 1 kg için 2 yemek kaşığı yağ yeterlidir. Kolesterolü yüksek olanlar ve kilosunu korumak isteyenler etli veya kıymalı sebze yemeklerine dışardan yağ ilave etmeden pişirmeyi deneyebilirler.
Ramazan aylarında uzun süreli açlığın arkasından yenen kızarmış besinler toplam yağ alımınızı arttıracaktır. Bunun yerine fırın, ızgara, haşlama veya buğulama gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
İftarda orucunuzu açtıktan sonra fazla miktarda ve yağlı pişirilmiş yemek tüketmek, saatlerce boş kalmış olan mideye yüklenmeye neden olacaktır. Bu da midede ağırlık, yanma, ekşimeye neden olarak, sindirimi zorlaştıracak, bağırsaklarda şişkinlik ve kabızlığa yol açacaktır.