Yaşınız ne olursa olsun, daha sağlıklı bir hayat sürdürmek için geç kalmış değilsiniz. "Artık benden geçti" deyip yemek konusundaki "kötü" alışkanlıklarınıza teslim olmayın. Önerilerimize kulak verdiğinizde fazla kilolarınızdan kurtulacak ve kendinizi daha zinde hissedeceksiniz.
1) Tamamen unutun: Sık yediğiniz, yağ oranı yüksek bir yiyeceği seçin ve onu bir süre için tamamen unutun. Bir süre sonra o yiyeceğin tadı belleğinizden silinecek ve tüketme sıklığınız azalacaktır.
2) Yiyeceklerinizin miktarını ve yeme hızınızı azaltın: Her zaman yediğiniz miktarı düşürün ve yeme hızınızı azaltın. Hâlâ istediğiniz şeyi yiyor olacaksınız. Büyük bir ihtimalle kendinizi aç hissetmeyecek ve her gün esaslı bir şekilde kalori tasarrufu yaptığınızı göreceksiniz.
3) Aynı tadı verenler arasından her zaman daha düşük kalorilisini seçin: Örneğin portakal suyu (bir fincanı 110 kalori) yerine domates suyu (bir fincanı 45 kalori) için. Yarım bardak vişne suyunu yarım bardak soda ile karıştırdığınızda kalorisi yüzde 50 düşer.
4) Ölçüyü kaçırmayın: Dışarıda yemeğe çıktığınız zaman, zararsız bir başlangıç yemeği ve salata yiyin.
5) Yağ defterini kapatın: Restoranların cazibesine kapılmayın. Neyi sipariş edip etmemeniz gerektiğini nasılsa çok iyi biliyorsunuz.
Dolap operasyonu
6) Atıştırmayı bırakın: Arabanın içinde atıştırıyor musunuz? Telefonla konuşurken bir şeyler yiyor musunuz? Vazgeçin!
7) İçtiğiniz süte dikkat edin: Eğer her gün süt içiyorsanız, yağsız sütleri tercih edin. Her gün bir fincan yağlı süt yerine içeceğiniz bir fincan yağsız süt, haftada 32 gram yağ almayı engeller.
8) Ev yemeklerine "dur" deyin: Annenizin ya da akrabalarınızın davetlerini kabul etseniz de sofrada ağır yemeklere dur deyin.
9) Buzdolabınıza baskın yapın: Bu baskın her zamanki gibi bir şeyler atıştırmak için olmasın. Buzdolabının kıyısında köşesinde kalmış bol kalorili yiyecekleri, mutfak dolabınızdaki yağlı cipsleri, mısır gevreklerini ve kuruyemişleri atın. Mutfağınızda sizin için kötü olan hiçbir yiyeceği bulundurmayın.
10) Hafta sonlarını özelleştirin: Ağır yemeklere ve yağlı brunch'lara son verin. Bunun yerine iki dilim ekmek kızartın, üstüne taze çilek veya ananas koyun. Şarap veya az alkollü bira için. Pazar öğleden sonraları dondurulmuş yoğurt yiyin.
İçki yerine su ve soda
11) Sinema mönünüzü değiştirin: Artık sinemaya giderken yiyeceğinizi yanınızda götürün. Bu sağlıklı bir sandviç olabilir.
12) Daha çok su ve soda için: Alkolün yerine su ve soda içmeye özen gösterin. Vücudunuzdaki yağ parçacıklarının azaldığını göreceksiniz.
13) Vücudunuzu lifle doldurun: Aç kalmaktan kaçının. Çok lifli besinler midenize dolgunluk hissi verir. Böylece mideniz kazınmayacak ve açlık hissetmeyeceksiniz.
14) Yağa "dur" deyin: Vermeyi amaçladığınız kilonun yanında günde almanız gereken yağ miktarı, aldığınız günlük kalorinin yüzde 25-30'unu oluşturur. Bu miktarı aşmayın.
15) Diyet yiyeceklere sadık kalın: Birkaç kilo verince hemen rahatlamayın, ihtiyacınız olan besinleri bol miktarda depolayın. Meyve ve sebzeler, sebze çorbaları, bulgur, ayıklanmamış (esmer) pirinç gibi.
Kremayı bırakın
16) Çikolata yeme isteğinizi bastırın: Âdet öncesi dönemde çikolata yeme isteğinizi kesinlikle engelleyemiyorsanız, küçük mini barlardan alın veya şekersiz, sıcak kakao, diyet kakaolu dondurma ya da yağsız puding kullanın.
17) İşkolik olun: Şirketin yemekhanesine gitmeme kararı alın. Kafeinsiz kahve, bitki çayı ve açık çay içmek için ya da kendi getirdiğiniz kepekli sandviçi yemenin dışında... Şirketteki doğum günü ve partilerde şerefe kaldırdığınız kadehin içinde soda olsun.
18) Kremayı kesin: Krema yağ demektir. Bunun tek istisnası yağsız krem peynir olabilir.
19) Kalorileri azaltın: Kalorileri azaltmayı bir oyun haline getirin. Gün geçtikçe fazladan yediğiniz şeyler yavaş yavaş ortadan kalkacaktır.
20) Kahvaltı yapın: Hiçbir zaman kahvaltıları atlamayın. Yağsız normal veya probiyotik yoğurdun içine çilek dilimleyin. Yulaf gevreği ekleyip yemeyi deneyin. Nefis ve doyurucu olacaktır.
Daha çok sebze tüketin
21) Bütün dikkatinizi yiyeceğinizde toplayın: Kilosundan yakınanlar genelde yemek yerken TV seyreden ya da konuşan kişilerdir. Sofrada insanlarla konuşmak dışında yemek yerken bütün işlerden vazgeçin.
22) Sebzeye ağırlık verin: Sağlığınız için günde en az beş-dokuz porsiyon sebze ve meyve yemeniz gerekir. Bunu gerçekten deneyin. Şişkinlik hissetmeden nasıl tok kaldığınıza şaşıracaksınız. Doygunluk hissi veren bu yağsız ve bol lifli yiyecekler, yememeniz gerekenlere midenizde çok az yer bırakacaktır.
23) Fast food'a dikkat edin: Fast food yemek zorunda kalırsanız, sade hamburgeri ve diyet içecekleri tercih edin.
24) Vücudunuzu çalıştırın: Sizi daha aktif olmaya zorlayacak part-time bir iş edinin ya da gönüllü yapacağınız bir iş bulun.
25) Süratinizi artırın: Yaptığınız iş ne olursa olsun, daha fazla kalori yakacağınız bir seviyeye getirin.