CANLI YORUMLAR
Prof. Dr. AKTUĞ ERTEKİN
Prof. Dr. AKTUĞ ERTEKİN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

YUMURTALIK KANSERİ

Tedavisi mümkün mü?
02.11.2012

Klinik tedavi başarısı açısından erken ve ileri evre olması çok önemlidir. Erken evrede yakalananlarda tedavi oranı oldukça yüksek iken ileri evrelerde ne yazık ki azalmaktadır. Ancak bu tip kanserlere özgü bir şansızlık şudur, bugünkü bilgilerimize göre ne yazık ki erken tanı koyabilmek için kesinleşmiş bir tarama yöntemi yoktur.

Jinekolojik kanserler içinde en ölümcül olanlardandır. Her 59 kadından birisinde yaşam süresi içinde over kanseri olma riski vardır. Hastalıkların büyük çoğunluğu, saptandığında ileri evrededir (yüzde 70), yani yaygındır.

Menopoza girmemiş kadınlarda yumurtalıklar bölgesindeki kitlelerin çok azı kanser iken (yüzde 5-18), adetten kesilen kadınlarda bu oran belirgin olarak artar (yüzde 30-60), hastalık sıklıkla 60’lı yaşlar civarsında görülür.

Nasıl saptanır?

Düzenli kontrollerini yaptıranlarda erkten evrede tesadüfen saptanabilir. Karın bölgesinde şişlik olması, kilo kaybetme, hazımsızlık, idrar ve dışkılama alışkanlıklarında değişiklik ortaya çıkması belirtilerden bazılarıdır, ancak erken evrelerde hiçbir belirti olmayabilir. Risk grubunda olan kişilerin daha şık aralıklarla kontrol muayenelerinin yapılması uygundur, özellikle ailesinde yani anne, kızkardeş ve teyzelerde yumurtalık kanseri olanlar. Önerilen muayene aralıkları şikayet ve özel sorunlar olmadığı sürece yılda birdir, risk grubunda olanlarda muayene sıklığı artırılabilir.

Muayenelerde ultrasonografi tetkiki, Doppler ile bakılması, tümör belirteç denilen bazı kan testleri yardımcıdır.

Tedavi

Günümüzdeki tedavi yaklaşımları ile 5 yıllık sağ kalım oranları ileri evrede %30-40 iken erken evrede %80-90’dır. Ameliyat olmaya engel durumu olmayanlarda klasik tedavi ameliyat, sonrasında tahlil sonuçlarına ve gereğine göre kemoterapi denilen ilaç tedavisi eklenmesidir. Erken evre denilen yayılmamış hastalığı olanlarda hastalıklı yumurtalığın alınıp diğer yumurtalıkla gebelik şansı da verilebilmektedir. Tedavisi tamamlanan hastalar belli sürelerle çok sık ve yakın takibe alınmaktadırlar. Bu takipleri aksatmadan uygulamak ortaya çıkabilme ihtimali olan hastalık tekrarlarını erkenden yakalayıp, gerekli tedavilerin yapılması açısından son derece önemlidir. Sağlıkla kalınız.

YAZARLAR
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ İÇİN
ANA RAHMİNE HASRET
BOŞANMA SÜRECİNİN ARDINDAN
GEBELİK ŞEKERİ
BOŞANMA SEBEPLERİ II
12 KASIM HAFTASI
İYİ OLMAYAN YABANCILAR VAR
SEVGİ,FEDAKÂRLIK,BAĞIMLILIK
DETOKS SEBZE VE MEYVELERİ
MİNİK DOSTUNUZLA TATİLDE
BEBEKLER İÇİN YEMEKLER
NEFES ALMA PROBLEMLERİ
KOL ESTETİĞİ
SORULARINIZ VE YANITLARI 22

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :