CANLI YORUMLAR
Prof. Dr. AKTUĞ ERTEKİN
Prof. Dr. AKTUĞ ERTEKİN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

GEBELİKTE KANSIZLIK

Diğer adıyla anemi
17.02.2014


Kan değerleri toplumlara, beslenme alışkanlıklarına, genetik faktörlere (hastalıklar), yaşanan bölgeye (deniz kıyısı veya deniz seviyesinden yüksekte yaşamak) , geleneklere göre büyük değişimler gösterir. 

 

Sağlıklı kişilerde kan değerlerinin olması gereken normal değerler bu sebeplere göre farklılıklar gösterebilir. 

Kansızlık hastalığı, kanda bulunan hemoglobin (Hb) denilen maddenin gebe olmayanlarda 12 gr/dl, gebelerde ise 10 gr/dl ’nin altında olmasıdır. 1998 yılında yapılan bir tanımlamaya göre anemi gebelikte ilk ve son üç aylık dönemde Hb değerinin 11 gr/dl, ikinci üçayda 10.5 gr/dl altında olmasıdır. Hamilelikte kan değerlerindeki bu düşmenin sebebi kandaki sıvı bölümün, parçalılardan (eritrosit-kırmızı küre, lökosit-beyaz küre) daha fazla artmasıdır.

 

Doğumdan sonra belli bir zaman geçince Hb değerleri tekrar eski seviyelerine hatta biraz da üzerine çıkabilmektedir. Gebelikte anemi görülmesi gebelik öncesi demir değerlerine ve gebelikte demir ilacı kullanımına bağlıdır. Yapılan araştırmalarda doğum zamanındaki Hb değeri, destek demir tedavisi verilenlerde 12 gr/dl üzerinde, verilmeyenlerde ise 11 gr/dl civarında bulunmuştur. 

 

Gebelikteki Anemi Sebepleri Nelerdir?

Doğumdan sonra oluşanlar

• Demir eksikliği anemisi
• Ani kan kaybına bağlı olanlar
• İnflamasyon veya kansere bağlı olanlar
• Megaloblastik anemi
• Edinsel hemoltik anemi
• Aplastik veya hipoplastik anemi

Kalıtsal veya doğumsal olanlar

• Talasemiler
• Orak hücreli anemiler
• Diğer hemoglobin bozuklukları
• Kalıtsal hemolitik anemi 

 

Kansızlığın gebelikte anne üzerine çok belirgin olumsuz etkileri yoktur, erken doğumda hafifçe artma, bebeğin gelişme ve büyümesinde kısıtlanmaya yol açabilmektedir. Bu sebeple gebelikte anne adaylarına gebeliğin 4.ayından itibaren destek demir tedavisi verilmesi genel bir uygulamadır. Gebelik düşünüldüğünde öncelikle muayene ve gerek görülen tetkiklerin yapılması ve anemiye yol açan hastalıklar varsa bunların tedavisi yapıldıktan sonra gebeliğin planlanması en doğru yaklaşımdır. 

Sağlıkla kalınız. 

Prof.Dr.Aktuğ Ertekin

YAZARLAR
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ İÇİN
ANA RAHMİNE HASRET
BOŞANMA SÜRECİNİN ARDINDAN
GEBELİK ŞEKERİ
BOŞANMA SEBEPLERİ II
12 KASIM HAFTASI
İYİ OLMAYAN YABANCILAR VAR
SEVGİ,FEDAKÂRLIK,BAĞIMLILIK
DETOKS SEBZE VE MEYVELERİ
MİNİK DOSTUNUZLA TATİLDE
BEBEKLER İÇİN YEMEKLER
NEFES ALMA PROBLEMLERİ
KOL ESTETİĞİ
SORULARINIZ VE YANITLARI 22

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :