Voleybol, genel anlamda her spor dalının sağladığı fiziksel gelişimi sağlamakla birlikte; vücudun esneklik kazanmasına, diğer toplu sporlara nazaran daha fazla yardımcı olmaktadır.
Faydaları ise şu şekilde sıralanabilir.
- Voleybol oynamak stres oluşturmaz tam tersine eğlencelidir.
- Voleybol sporunda, fiziksel anlamda uzun kas diye tabir edilen kas tipine ihtiyaç duyulduğu için, bu sporla uğraşan çocukların vücut şekli de bu esnek form doğrultusunda gelişir.
- Vücudu esnetiyor.
- Beden kontrolü sağlıyor.
- Duruşu düzeltiyor.
Spor, voleybol sağlıklı beslenmeyi beraberinde getiriyor.
Ayrıca spor ortamına giren çocuklar, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıkların kullanımına maruz kalmadıkları için, kötü alışkanlıklardan da uzak kalarak, hayat boyu sağlıklarını korurlar.
- Doğru nefes alıp vermeyi sağlıyor.
- Bedeni güçlendiriyor.
- Vücuda koordinasyon kazandırıp, uyumlu hareket etmeyi sağlıyor.
- Omurgaya yük bindirmeyip, omurgayı güçlendiriyor.
Voleybolun Psikolojik Etkileri
Voleybolun psikolojik ve sosyal etkileri vardır. Voleybol, iki baskın özelliğe sahiptir. Bunlardan birincisi, takımlar arasında file olması sebebi ile voleybolun “Şiddete kapalı” bir spor dalı olması; diğeri de “Takım sporu” olmasıdır.
- Yardımlaşma duygusu gelişiyor.
- Zamanı verimli kullanmayı öğretiyor.
- Sorumluluk duygusu gelişiyor.
- Küçük yaşlardan itibaren voleybol oynayan çocuklar, görev ve sorumluluk alıp bunları yerine getirmeyi öğrenir.
- Voleybol oynayan çocuk sosyalleşmektedir.
- Zekâsı antrenmanda yaptığı hareketlerle gelişmektedir.
- Voleybolun bu faydalarını göz önünde tutarsak her yaş için çok faydalı bir egzersiz.
- Binlerce faydası olan voleybol belli kas gruplarını çalıştırmayıp tüm kasları esnettiği için çocuk gelişiminde önemli rol oynamaktadır.
Amaç, yaş gruplarına uygun olarak antrenman yapmak ve öğrencilere beden eğitimi odaklı bir eğitim vermek ve oyun oynayıp spor yapmalarını sağlamak fizyolojik, psikolojik ve biyolojik ihtiyaçlarını karşılamaktır. Tüm bunların yanında öğrencilere belli bir spor eğitimi ve disiplini vermek antrenmanların temelini oluşturmaktadır. Çalışmalarda kol, bacak, boyun, gövde ve vücudun tüm kas gruplarını hareket ettirip antrenman sonunda dinlenme, gevşeme odaklı bir sistem uygulamaktır. Antrenman süresi içinde çeşitli malzemelerden faydalanırken öğrencilerimizin beceri öğrenimlerini etkileyerek hem becerilerini ölçüp hem de kullandığımız malzemeler aracılığıyla onları eğlendirici, harekete dayalı bir öğrenme sistemi oluşturmaktadır. Yaptığımız bu çalışmaları temel jimnastik hareketleri ve voleybolun teknik hareketlerini yaptırarak antrenmanı eğlenceli hale getirmektir.